начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Детектор на лъжата

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Детектор на лъжата

Мнениеот Пепи » 29 Окт 2004, 19:20

С две думи, взети са пари и хората, които могат да го направят, отричат. Не ми е за парите толкова, колкото за доверието.
Детекторът на лъжата може ли да докаже със сигурност, и като частно лице имам ли право да го използвам. Те са съгласни да ги тестват.
Моля за повече информация, наистина ми е спешно.

Благодаря ви много!
Пепи
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот Пепи » 29 Окт 2004, 19:26

Забравих да попитам къде има такъв и колко струва тестването!
Пепи
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот 69 » 29 Окт 2004, 19:36

aide nqkoi da otgovori 4e i men me interesuva!!koito lyje maika mu!!:)
69
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот наблюдател » 29 Окт 2004, 20:06

Ако си подала жалба за кражба и е регистрирано в РПУ то ,по принип може,но е много скъпо и трябва дознателя или служителя на РПУ който работи по случая да поиска екип от психолози заедно с детектора да дойдат от София.Но практиката е детектора да се използва при тежки престъпления.Резултатите от теста нямат никаква стойност и не може да се позоваваш на тях.Освен да знаеш ей така за себе си,кой е извършил деянието.Ама така да отидеш и да искаш да подлагаш някой,няма да стане.Теста трае няколко часа на човек.Така,че откажи се.Ако имате други въпроси относно детектора,давайте,без да изпадаме в много подробности и детайли мога да бъда полезен.Доста съм светнат по въпроса.
наблюдател
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот Пепи » 29 Окт 2004, 20:38

Не съм подавала жалба, а и не мисля да го правя, но пък иначе няма как да разбера истината.
Мисля, че щом се използва при престъпления, то може да се вярва на резултатите от него, т.е готова съм да се доверя на тях, щом в хората съм изгубила доверие (не е от този случай само).
Та при това положение, ще мога ли да се докопам до въпросната машинка като частно лице? И колко скъпо е това "скъпо" нещо, по написаното от теб разбирам, че има такъв в София само?
Не може ли да се плати и да се направи, без да замесвам полиция и т.н.
И нещо друго, аз не мога да присъствам физически по времето на теста - как ще се процедира в такъв случай (ако е възможно да се използва детектора).
Благодаря ти много, че се включи, и се надявам да отговориш и на другите ми въпроси, а те станаха много ...
Пепи
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот jeliomarinov » 30 Окт 2004, 04:28

детекторът се причислява към спец. разузнавателни средства и не може да се използва в съда, освен в предвидениете в закона случаи, но процедурата е много дълга както каза "наблюдател". трябва да мине през дознанието, той да направи молба и да се получи евентуално разрешение от Апелативния съд или Военно-апелативния съд за използване на спец. разузнавателни средства (евентуално). а ако не ти трябва за съда, а за собственно удовлетворение, не разбирам защо ще хвърляш толкова средства и усилия. поне така пише в учебниците, още нямам 1 ден практика.
jeliomarinov
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Апр 2004, 00:19

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот наблюдател » 30 Окт 2004, 11:42

За съжаление не може да се използва за лични нужди както иска колежката Пепи.Трябва да има образувано следствие или дознание.
Резултатът от това изследване съдържа много елементи от личен характер и едва ли някой ще позволи да се използват от желаещи да изпитат хора от обкръжението си дали не е извършил нещо,в което го подозираме.Тогава ревниви мъже ще подлагат съпругите си на тест,строги шефове ще изследват подчинените си и т.н.
Ако се разреши масово използване срещу заплащане на детектор на лъжата ще се отвори голям бизнес,но уви за сега това не се предвижда.
Иначе колега Маринов детектора не е специално разузнавателно средство.В закона за СРС не фигурира този способ.Още повече,че се извършва с непосредственото участие, знание и съгласие на лицето спрямо,което се прилага.
А специалните средства за това са специални,защото лицето спрямо,което се прилагат не знае за това.
наблюдател
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот 69 » 30 Окт 2004, 21:52

Evala....
69
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот iakob » 31 Окт 2004, 12:16

NE SE ZANIMAVAITE S GLUPOSTI
iakob
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Ное 2002, 17:07

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот Гари » 01 Ное 2004, 13:39

един приятел се беше явявал на интервю в една от мафиотските фирми и наред с психо и т.н. тестове го бяха подложили на детектор на лъжата. Така, че това ме навява на мисълта, че може да се използва за "частни цели".
Гари
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот А » 01 Ное 2004, 18:22

Колеги, това което чета за детектора ме забавлява невероятно!
виждам, че колегата Маринов няма и най-малка представа какво е това "полифизиограф" - това му е официалното име на детектора на лъжата.
Иначе това изобщо не е специално разузнавателно средство, а просто способ използван при разкриване на престъпления. Някои го наричат оперативен способ, тъй като има значение само в оперетивната, т.е. издирвателна, извънпроцесуална дейност на оперативните служби на МВР.
този способ не може да влезе в наказателния процес, просто защото го няма в НПК и не представлявя никакъв способ за събиране и проверка на доказателствен материал, още по малко СРС.
невъзможно е да го приложите по свое осмотрение, а иначе се прилага на практика, но доколкото ми е известно само от Института по психология на МВР.
Известен ми е начин за вкарване на резултатите от полифизиограски тест в наказателния процес, въпреки че официално е невъзможно, но има начин, ама за това ще напиша после.
А
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот наблюдател » 01 Ное 2004, 20:34

Колега Гари,едва ли психолозите от Инстута по психология на МВР ще се отзоват на искането на тази фирма да подлагат на изследване служащите там.А те единствено официално могат да извършват такива тестове,ако могат да се нарекат официални.
Иначе почти по светнат може да си вземе лаптоп и да си качи софтуера или да се сдобие с датчиците за дишане,пулс и т.н.и да тръгне да прави тестове.Но единствената държавна структура,която прави тестове е Института по психология на МВР.
Възможно е онези тестове във фирмата да са тестове за лоялност,които приличат на детектора.
наблюдател
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот Гари » 01 Ное 2004, 20:42

То тестването при него не е било "официално", а чисто "вътрешнофирмено". Не знам дали са ползвали "уреда" на Института къв МВР, но явно се ползва ако можеш да си го позволиш...
А относно "А" - питането не мисля че е свързано с ползването на полифизиографа в образувано нак. производство, а затова че не е ССПДМ е ясно.
Гари
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот jeliomarinov » 02 Ное 2004, 02:16

според чл.2, т.2 от ЗСРС технически средства са електронни и механични съоръжения. ако детектора на лъжата не е такова средство, моля да ме извините. радвам се ако съм успял да разсмея някого, но все още съм студент и не мисля, че е уместно да ме съдите толкова строго. ако съм разтълкувал неточно то поне трупам опит занапред.
jeliomarinov
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Апр 2004, 00:19

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот jeliomarinov » 02 Ное 2004, 02:24

а и между другото колега А, наистина нямах представа какво е "полифизиограф", сигурен съм, че всички останали са имали представа какво е!
jeliomarinov
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Апр 2004, 00:19

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот А » 02 Ное 2004, 11:23

Колеги да ви кажа аз съм доста скептично настроен към използването на "детектора" в процесуалната дейност, неговото място е само в оперативната дейност за събиране на данни и насочване в правилна посока на усилията по разкриване извършителя на деянието. Също така смятам, че бъдещето на полифизиографския тест у нас е доста неясно и по-скоро съдбата му е да остане в дейността на оперативните служби, във "вътрешни разследвания" на дейността на служители на МВР и...............толкова.
Затова не смятам, че може да инициирате неговото приложение по своя воля, освен това "машинката" се подлъгва лесно, за това има написани методики по психофизиологичен автотренинг. Ефективността на детектора може да спадне от нормалните 70-90% до мизерните 10%.
А
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот mishoni » 03 Ное 2004, 19:56

Колега, извинявам се но по смешно твърдение от това, че коментирания в темета детектор принадлежи към СРС не съм чел. Ако не сте компетентен в една област, която категорично не Ви е ясна, то не въвеждайте в заблуждение и питащите тук!
Колкото до цитираната ал. 2 на чл. 2 от ЗСРС прочетете алинеята да края, където става дума за КОНТРОЛИРАНИ лица и обекти. Контролирани са лицата, спрямо които има искане и разпореждане за прилагане на СРС чл. 111а и т.н. от НПК, а за обекти Ви оставям да поръсаждавате сам кои може да са!
Благодаря ви!

[%sig%]
mishoni
Младши потребител
 
Мнения: 87
Регистриран на: 19 Май 2003, 15:31
Местоположение: гр. София

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот ХХХ » 15 Ное 2004, 21:24

Никакъв шанс. Това нее миксер или обувалка. Това е един изключително прецизен уред от който понякога зависи човешки живот.Пепи написа:
ХХХ
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот наблюдател » 15 Ное 2004, 23:09

Между другото разбрах,че отделни психолози извън Института по психология на МВР извършват такива тестове,но както е ясно резултатите не служат дори и за насоки в работата на полицията.Занимават се като любители или с комерсиална цел и всеки ,който отиде при тях и плати ще направят това,което си е поръчал.Например шеф на фирма може да си изследва служителите за лоялност.Нещо като да ти гледат на кафе или на боб.Но доста по-скъпо платено.
наблюдател
 

Re: Детектор на лъжата

Мнениеот донна2 » 15 Ное 2004, 23:13

Е то ще се окаже ,че тоя детектор ще конкурира разни врачки и екстрасенси

апелирам недейте така бе господа врачките и те имат нуда от средства та да си живеят живота
донна2
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron