начало

ВКС излезе с тълкувателно решение по несъстоятелността при липса на имущество за покриване на разноските ВКС излезе с тълкувателно решение по несъстоятелността при липса на имущество за покриване на разноските

давност в наказ. производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


давност в наказ. производство

Мнениеот maria9 » 19 Яну 2005, 22:34

Здравейте колеги, моля помогнете по следния казус:
Извършено престъпление по чл.195НК през 1997г. от непълнолетно лице.Предварителното производство продължава до 2003г. ,а в съдебна фаза 2004г..Извършителят е напуснал пределите на страната /по справка на МВР през май 2004г./и няма данни лицето да се е завърнало в страната.
Освен това деецът има условна присъда от 4 месеца "лиш. от св." с 1 год и.срок влязла сила през 04. 2004г.
Въпросът ми е:Има ли в случая давност на престъплението?Ако няма ще се обединят ли двете присъди?И въобще нещо да ми подскажете по този казус.
Предварително Ви благодаря!
maria9
 

Re: давност в наказ. производство

Мнениеот ? » 19 Яну 2005, 22:48

Абсолютната давност за престъплението е 7,5 години от извършването му, незавасимо от спирането и прекъсването й- чл.81 ал.3 вр.чл.80 ал.1 т.4 от НК. За непълнолетният наказанието е по чл.195 вр.чл.63 ал.1 т.3- до 3 г.. Ако още не е изтекла, ще изтече при евентуално обжалване на присъдата до влизането й в сила.
Иначе ако присъдата влезе в сила преди да е изтекла давността. Двете наказания трябва да се кумулират.
?
 

Re: давност в наказ. производство

Мнениеот Gosho » 26 Яну 2005, 00:06

давността колеги ще си изтече, каквото и да става! Да не мислите, че юнакът съвсем случайно е отишъл да се разхожда по света? Нещата са от ясни- по-ясни. Чудно как ли ги пускат следствените, пък и обвиняемите извън България? Но какво ли се очудвам и аз...
Gosho
 

Мнениеот gavril » 13 Юни 2006, 23:44

БЪЛГАРИЯ ЕДНА ГОЛЯМА ШВЕЙЦАРИЯ
gavril
Младши потребител
 
Мнения: 72
Регистриран на: 01 Май 2006, 18:12


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron