начало

Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността

Несъвършенствата на НК "уреждащи" отношенията род

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Несъвършенствата на НК "уреждащи" отношенията род

Мнениеот T.Dimitrova » 28 Сеп 2001, 10:09

Исках да озаглавя темата несъвършенствата на НК |"уреждащи" отношенията родители-деца. Търся съдебна практика и тълкувания по чл.182, ал.2 от НК. Каква ереалната наказателна отговорност на родител, чието дете отказва да осъществи срещите за лични контакти с другия родител? Според възприетата практика след 3 неосъществени срещи, въпреки доброто желание на родителя-настойник, другият родител има право на заведе частна жалба и да се образува НЧХ. След приключване на делото /с присъда или не/, ощетеният родител, според закона, има право да заведе нови дела. Какво е задължението на родителя-настойник да стои вкъщи и да чака другия родител, който с месеци не е идвал на срещите. Къде е в този случай правото на детето /вече 10-год./ да има волеизявление по въпроса?
T.Dimitrova
 

RE: Несъвършенствата на НК

Мнениеот адвокат2 - epp@abv.bg » 16 Окт 2001, 11:07

Госпожо, ще или неще да се среща детето с родителя си, за съжаление закона не го интересува, а другия родител трябва да си стои в къщи за да предаде, а после за да приеме детето след свиждането. Или поне да остави сигурен цовек, който да направи това от негово име, ако не иска да се вижда с бившия си съпруг. Друг е въпроса, ако родителя по някакъв начин вреди на детето си по време на свижданията - морално или физически - тогава може да се иска от Съда да измени режима на свиждане и дори да прекрати свижданията. Тогава той може и да изслуша мнението на детето. На трето място за другия родител свиждането е право, а не задължение и той може и да не се възползва от него. Все пак ако свиждането е от 9:00 часа и той не дойде до 10:30 часа може да се предположи, че не е нужно да го чакате повече, ако не се е обадил преди това и е добре да имате свидетел, че наистина сте го чакали. Но незнам каква е точно съд. практика по въпроса.
адвокат2 - epp@abv.bg
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron