начало

Румен Овчаров: Присъдата ми е абсурдна и абсолютно поръчкова Румен Овчаров: Присъдата ми е абсурдна и абсолютно поръчкова

Разликата между "Опит" и "довършена кражба"

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Разликата между "Опит" и "довършена кражба"

Мнениеот Gancho Tolev » 24 Окт 2001, 17:21

Колеги, изчетох почти цялата практика на съдилищата,но ми се иска, ако въпросът не ви се струва глупав и случайно ви заинтригува, да чуя и нечии други мисли по темата. благодаря
Gancho Tolev
 

RE: Разликата между

Мнениеот Огнян Василев » 29 Окт 2001, 12:33

Опит за кражба ще е налице, ако е започнало отнемане на владението върху чужда движима вещ, но същото не е напуснало патримониума на владелеца по една или друга причина.
Огнян Василев
 

RE: RE: Разликата между

Мнениеот ицо » 06 Дек 2001, 00:27

Опит има когато е почнало, но не е довършено изпълнителното деяние. Например крадецът е почнал да бърка в джоба.
ицо
 

RE: Разликата между

Мнениеот Mb}|{bT » 05 Яну 2002, 03:04

Надявам се да не продавам краставици на краставичар, но - опитът като начало се дели на довършен или недовършен. Довършен опит има при резултатни престъпления тоест - когато деецът е осъществил изпълнителното деяние, но престъпните последици не са настъпили. Пример - казвам на някого че е гей, а той пък взема че не се обижда. Недовършен опит има когато самото изпълнително деяние не е доведено докрай - независимо от причините - субективни или обективни. Естествено поради това не може да настъпи и престъпния резултат или пък да се реализира фактическия състав на формалните престъпления. Пример - недовършен опит за убийство е налице когато стреляте по някого, но не улучвате. Довършен опит за убийство пък - когато сте простреляли някого смъртоносно, но поради оказаната му медицинска помощ той оцелява. А всичко това пък трябва да се отличава от негодния опит - като например - опит за убийство чрез наплюване.
Mb}|{bT
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron