Страница 1 от 1

Злоупотреба със служебно положение.

МнениеПубликувано на: 21 Май 2005, 09:36
от Петков
Председател на Кредитна кооперация е отпуснал кредити на член кооператори, като ги е помолил да им ползва парите, хората са си сложили подписите. Той е взел парите и им е обещал, че той ще плаща кредита / главница и лихви /, след изтичане на срока на кредита той не е изплатил сумата. Хората са уведомени от кредитния инспектор за изтичане на срока на кредита и те разбират, че кредита не е обслужван. Председателя им обяснява, че ще им върне кредита, но нищо не прави по въпроса повече от година и половина, от 3000 кредита е станал с лихвите 4700. Председателят не дава на кредитния инспектор да уведомява хората на които им ползва парите. Председателя не ги дава на съд, защото той позва парите. Управителния съвет на кооперацията знаят за това, но не вземат никакви мерки. Беше взето решение да се дадат на съд други кредитоискатели, но председателя в продължение на повече от 3 месеца не прави нищо по въпроса. Председателя е взел пари от касата и е констатирано това от Председателя на контролния съвет. Председателят на кооперацията и счетоводителката са упростили кредит поради изтичане на 5 годишния давностен срок, без това да е минало и решено от ОБЩОТО събрание. Председателя е отпуснал 32 кредита без да са удобрени от Управителния съвет и е констатирано това от вътрешно финансов контрол. Има и още много нарушения. Кажете ми моля Ви, какво да направя за да се оправят нещата защото контролния съвет незнае как да процедира по случая. Ще ви бъда благодарен ако ми отговорите.

Re: Злоупотреба със служебно положение.

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 20:47
от мимоза
Gospodine tai kato tova ne e tolkova lesen kazus , molia po-dobre da potarsite advokat!
Edva li ot foruma shte poluchite tolkova neobhodimata za vas informacia!

Re: Злоупотреба със служебно положение.

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 21:12
от Gosho
Изчетете от начало до край Закона за Кооперациите! Ако намерите нещо за прокурор, което е относимо към Председателя, действайте смело с прокуратурата! Винаги можете да свикате извънредно Общо събрание доколкото знам, с дневен ред смяна на Председателя :))
Извинете, но да им се чуди човек на членовете не контролния съвет, че не знаят какво да правят в тази ситуация! Ами нали основната функция на Контр. съвет е именно да следи за законосъобразността в дейността на кооперацията?
Иначе колежката мимоза добре ви е посъветвала - контролният съвет да се допита до юрист с повечко години практика, и то ако може в кооперативното право! А измамените кооператори и те да се задействат - какво е това година и половина нищо не е правено и лихвите са текли. Тези господа не знаят ли, че когато 1 човек ги излъже в лицето безцеремонно и нагло, е много по-вероятно да го направи отново?

Re: Злоупотреба със служебно положение.

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 21:22
от Петков
Благодаря Ви искренно за съвета. И аз така мислех да потърся адвокат, и да действам чрез прокуратурата, защото имам достатъчно доказателства които мага да им предоставя. Благодаря Ви отново.

Re: Злоупотреба със служебно положение.

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 21:24
от Петков
Благодаря Ви, искренно за съвета. И аз така мислех, но сега вече съм сигурен, че това е начина. А след това трябва да се действа чрез ПРОКУРАТУРАТА.