начало

МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва

Реабилитация, СС

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Реабилитация, СС

Мнениеот hellmad » 10 Фев 2017, 18:14

Здравейте,

зная, че темата е дискутирана в не един пост, и не се задава въпроса за първи път, а и като цяло нямаше да питам, ако в "Бюро съдимост" не ми се стори странно това, което се случи.

Та...
Лице, рецидив, с отчетливо девиантно поведение, иначе с добър социален статус - две висши образования, работещ, учещ - осъждано за първи път декември, 2009-та - (343б от НК), ноември, 2013-та - (354 от НК), Юни, 2014-та - отново 343б.

Очевидно преди второто престъпление лицето е реабилитирано (вероятно "по право"). Както се вижда от датите - при третото престъпление лицето е било осъдено и е изтърпявало "условна" присъда. Явно процесуалният защитник е сключил добро споразумение, при положение, че при такъв рецидив - наказанието е било пробация, 10 месеца, и 10 месеца лишаване СУМПС.

Лицето вади в рамките на 6 месеца СС, като, както се очаква, в него са отбелязани последните две присъди. Последното СС е вадено преди датата, на която изтича изпитателният срок. При сегашното заявление за СС, от БС му казват, че ще трябва да изчака няколко дни, за да реши съдията дали подлежи на реабилитация по присъдата от 2014-та. Това последното ми стана странно.

Логично е да не подлежи на реабилитация "по право", но дали е възможно (дали поради грешка или правно основание) за присъдата от 2013-та да е настъпила реабилитация? Очевидно не отговаря на изискванията за съдебна реабилитация, а и не е запознат някой да е подавал молба. След като не отговаря и на условията по чл. 86 от НК, нито на тези от чл. 88 - то има ли вариант някой просто да е допуснал грешка?

Пиша всичките тия подробности, защото въпросният симпатяга беше притеснен, че за първи път в БС споменават реабилитация, при положение, че е рано още.
В крайна сметка - ако няма никаква грешка - по присъдата на осн, чл. 354 (пробация) - реабилитация може да настъпи две години след изтърпяване на наказанието - т.с. края на тази година или трябва чрез съдебен акт година по-късно?
За присъдата на осн. чл. 343б - със съдебен акт 3 години след изтичане на изпитателният срок, или две години по-късно на осн. чл. 88 от НК?

И последно - коя от двете присъди е "по-тежка" - 6 месеца ЛОС, отложена за 3 години или 10 месеца пробация.

Поздрави!
hellmad
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 06 Окт 2013, 18:35

Re: Реабилитация, СС

Мнениеот svettoslav » 13 Фев 2017, 23:13

Лишаването от свобода е по-тежко несъмнено.

Относно реабилитациите-при конкуренция между тази по право по 88а НК и съдебната-важи по-благоприятната.Щом по-бързо настъпва тази по право-нямаш правен интерес от съдебна.И обратно.

За втората присъда-явно съдебна се налага. За следващата пробация -също съдебно.

То формално погледнато това престъпление в изпитателния срок едва ли не е пречка за съдебна относно втората присъда,условната.Но има едно определение на ВС/77г.,което се цитира много често в съдебната практика.Приели са го за задължително.Което е огромна простотия,но е факт.
Така съдебна реабилитация може да има за няколко осъждания.Гледа се по-дългия срок.Има практика колкото искаш.Всяко трето дело по 87 НК касае няколко провинения в кюп.Демек,във вашия случай през 2016-та изтича изпитателния срок по втората присъда.И след още 3г .ще има право на съдебна р-я.В т.ч. обхваща и пробацията

Относно казаното в Бюро съдимост,какво внимание да се обръща там? Те хабер си нямат от закона.Изпълняват и толкова.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron