начало

Окончателно: Нов код сменя сегашния БУЛСТАТ на свободните професии Окончателно: Нов код сменя сегашния БУЛСТАТ на свободните професии

Жалба в полицията

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Жалба в полицията

Мнениеот thecitizen » 19 Фев 2017, 13:27

Добър ден,
Моят случай е следният: залях една персона с безалкохолна напитка. Впоследствие се наложи преди десетина дни да се явя в полицията и да дам обяснение какво и защо се е случило. Накрая на този разпит подписах своите показания, както и протокол. Не помня както точно съдържаше, но в общи линии се казваше в едно-две изречения да не установявам повече контакт със същата персона, за което аз, честно казано, нямам и никакво желание. Понеже до момента не е имало никога жалби срещу мен, бих искал да задам следните въпроси:

1. Какво следва да очаквам оттук насетне? Жалбата ще отиде ли в съда и ще бъда ли съден за това престъпление?

2. Къде мога да следя сам за развитието на случая? Да отида отново в същото Районно управление или да чакам да се свържат с мен?

3. Имам ли право да изискам текста на жалбата? По време на разпита не ми дадоха жалбата, а мисля, че имам право да знам в какво точно съм обвинен. А също така, не без основание, мога да подозирам, че тази жалба е "украсена". Не е имало физическа вреда и не разбирам какво точно се жали - петно върху дрехата ли?

Благодаря за вниманието
thecitizen
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Фев 2017, 12:41

Re: Жалба в полицията

Мнениеот kpts_ » 19 Фев 2017, 16:51

Разни неща можете да очаквате. Зависи какво точно се е случило.
Подписали сте предупредителен протокол по ЗМВР. Спазвайте това, което там е предписано!
Вероятно всичко ще приключи дотук, освен ако не допуснете друга грешка.
kpts_
Младши потребител
 
Мнения: 91
Регистриран на: 15 Авг 2014, 22:42

Re: Жалба в полицията

Мнениеот kolegat » 19 Фев 2017, 18:50

Ако е само заливането с безалкохолно, нищо друго няма да се случи, защото няма престъпление от ощ характер. Отделен е въпросът обаче дали персоната няма да ви заведе дело за обида или нещо подобно.
kolegat
Потребител
 
Мнения: 374
Регистриран на: 01 Юни 2011, 15:24

Re: Жалба в полицията

Мнениеот thecitizen » 21 Фев 2017, 09:34

Много ви благодаря за тези мнения.

Освен безалкохолната напитка не се случи нищо друго, като изключим това, че имаше словесна провокация от страна на въпросната персона.

Отново ще повторя последният си въпрос: нямам ли право да получа тази жалба? Ако има неверни твърдения и обвинения, не е ли най-добре аз също да защитя правата си и да заведа дело за набеждаване?

Ще уточня, че не искам да се заяждам, но този случай донесе негативи и за мен в средата ми и ми се иска да го изясня докрай.
thecitizen
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Фев 2017, 12:41

Re: Жалба в полицията

Мнениеот thecitizen » 23 Фев 2017, 22:08

Мда, за без пари, толкова. Ако искам качествен отговор, трябва да изкеша подобаващо. За съжаление, по този случай се обърнах към един адвокат, който май ме излъга да му платя за нещо, което не е направил. Но юристите са умни хора, чели са много. Трябва да знаят как да излъжат и дявола ...
thecitizen
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Фев 2017, 12:41

Re: Жалба в полицията

Мнениеот teogeo » 24 Фев 2017, 13:02

thecitizen написа:Мда, за без пари, толкова. Ако искам качествен отговор, трябва да изкеша подобаващо. За съжаление, по този случай се обърнах към един адвокат, който май ме излъга да му платя за нещо, което не е направил. Но юристите са умни хора, чели са много. Трябва да знаят как да излъжат и дявола ...


Дори и да се "изкешите" подобаващо, пак няма гаранция, че ще получите качествен отговор. Впрочем, Вие май сте го изпитали на гърба си. Не мога да приема за "чиста монета" казаното от Вас, но и не отричам, че в гилдията има доста от онези гнили плодчета, които Беновска има навика да хвърля :mrgreen:

Както Ви казаха вече, това, което сте извършили (ако е така) е обида. Не е престъпление по общ характер и полиция/прокуратура не може да Ви направи нищо (освен този предупредителен протокол по ЗМВР, който сте подписал. Но не се "притеснявайте". Аз съм виждал хора с една купчина такива подписани и ... нищо... ...).
В шестмесечен срок, обаче, потърпевшата може да заведе срещу Вас дело за обида (защото извършеното от Вас действие, така, както сте го описали, ако е извършено умишлено, е обида). Ако сте били основателно провокиран, ако извършеното от Вас е в отговор също на обида - може да Ви намалят или да Ви отпадне наказанието. Не ми се пишат фермани, а няма как да получите качествен отговор с 2 реда.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Жалба в полицията

Мнениеот thecitizen » 01 Мар 2017, 20:32

Нека не се изказвам едностранно в оценката си за работата на адвоката. От една страна той ме консултира, според мен, адекватно. В същото време, обаче, се ангажира с допълнителни действия, за които не предостави обещаните от него доказателства. По този начин, не мога да съм сигурен дали е направено това, за което е било необходимо да платя. Накрая разбрах, че в тази част ме е заблудил. Изглежда той е решил, че за това, което реално направи, не би могъл да ми поиска достатъчно заплащане, преценил е, че няма как да разбера и затова, чисто и просто, ме излъга. Което не е коректно. Вероятно повечето хора ще кажат "като не разбираш, ще те излъжат", "такава е играта", "и ти да беше, и ти щеше да го направиш", това си зависи от отделния човек. Оттук насетне какво мога да направя: да търся друг адвокат, да се разправям допълнително?! Не ми се занимава, изглежда такъв късмет съм имал. И с безалкохолното, и с адвоката.

Не съм притеснен от протокола и няма и защо да съм. Не съм кариерен криминален тип. Както казах, за мен това е първи подобен случай и въобще не очаквах, че ще стигне до полицията, бях доста изненадан. Подозирам, че някой също е "консултирал" въпросната персона да пусне жалба. За мен, да се пусне оплакване за петно върху дрехата е акт на отмъщение, а не търсене на справедливост. Но аз не видях тази жалба и не знам дали в нея няма "оплаквания", които са недействителни и ме набеждават.
thecitizen
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Фев 2017, 12:41


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron