Страница 1 от 1

Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

МнениеПубликувано на: 26 Май 2017, 13:51
от ezlatarev
Здравейте, имам следния въпрос
Разследващият полицай е ли "надлежен орган на властта"? И лъжесвидетелстването при разпит от разследващ полицай по досъдебно производство изпълнява ли състава на чл. 290 от НК?
Случаят е следният: човекът е призован като свидетел по досъдебно производство. По време на разпита пред разследващия полицай той твърди неистини. Твърденията му са взаимноизключващи се с показанията на друг свидетел по делото.
Нещо повече, същите неистински твърдения той е излагал и по-рано, пред граждански съд, като страна по гражданско дело. Тъй като, ако твърденията му бяха верни, щеше да е налице извършено престъпление, тогава е била образувана прокурорска преписка и е извършена проверка. Тогава прокуратурата доказва, че тези му твърдения са неистински. Въпреки това по-късно, вече като свидетел по досъдебно производство, отново твърди същите неистини.
Човекът не е нито извършител, нито пострадал от престъплението, за което се води досъдебното производство, дори и самите му лъжи не биха имали значение за разследването.

Re: Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

МнениеПубликувано на: 26 Май 2017, 17:28
от nk7702n
Зависи кой, какви обстоятелства е заявил пред разследващия орган и дали съответната РП ще установи, че е осъществен състав на деяние по чл.290 от НК. Не съм забелязала особена активност в повдигането и в поддържането на обвинения за такива деяния. :?

Re: Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

МнениеПубликувано на: 26 Май 2017, 21:40
от neutralen
Всичко е относително - кой от двамата свидетели казва истината се установява едва след като по наказателното дело има влязла в сила присъда. Също така следва да се прави разлика между обясненията на страна в едно гражданско дело и свидетелските показания по граждански дела - те не във всички случаи са допустими - виж чл. 164 от ГПК.