начало

Правната уредба и указанията не създават условия за ефективна защита срещу коронавируса Правната уредба и указанията не създават условия за ефективна защита срещу коронавируса

Изнасилване или Блудство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Изнасилване или Блудство

Мнениеот anonimen20 » 28 Сеп 2017, 00:12

Искам да помогна на едно момиче затова искам да попитам изнасилване или блудство се води ако е имало вагинално проникване с пръсти ? Или опит за изнасилване, тъй като не е успял по друг начин. Съмнява ме да има въобще такъв термин опит за изнасилване. Накратко въпроса ми е изнасилване или блудство се води това. Търсих доста из интернет но не можах да намеря отговор. Ще съм ви благодарен ако ми отговорите
anonimen20
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Сеп 2017, 00:07

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот ivanov_p » 28 Сеп 2017, 08:19

Казва се съвъкупление, което не става с пръсти. Блудство е. Опит за изнасилване има. Има и един куриозен случай в нашето право, когато по комунистическо една съдийка, докладчик по дело за изнасилване, решава, че акт продължил само 3-4 мин. не е съвъкупление, а опит. След време я срещнала главната прокурорка и й казала: "Тотке, Тотке, аз цял живот с мъжа си съм на "опит". Между другото съдийката още практикува като адвокатка.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3261
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот svettoslav » 28 Сеп 2017, 09:00

ivanov_p написа:Казва се съвъкупление,.


Е, без съгласието, си е изнасилване .


anonimen20 написа:Искам да помогна на едно момиче затова искам да попитам изнасилване или блудство се води ако е имало вагинално проникване с пръсти ? Или опит за изнасилване, тъй като не е успял по друг начин. Съмнява ме да има въобще такъв термин опит за изнасилване. Накратко въпроса ми е изнасилване или блудство се води това. Търсих доста из интернет но не можах да намеря отговор. Ще съм ви благодарен ако ми отговорите
Зависи какъв е умисъла на онзи и какво и правил друго извън това, което казвате.
Ако е искал акт, опит е, щом се е мъчил. Той поглъща блудството.Но в някои случаи самото блудство се явява едно отделно деяние . Последващо изнасилването, респ. опита за такова. Така че детайлите са важни. Може да ги има и двете, може и само едното от тях.

Зная за случай, където не му станал, но накрая се оказва, че имал заболяване, което изключва ерекцията и той е неспособен да проникне изначално. Дори не може да отговаря за опит за изнасилване, тъй като е налице Т.нар. "абсолютно негоден опит ". Това са правни термини, повече объркващи, вкл. и юристи, отколкото внасящи ясноти. С две думи, понеже никога не можело да започне съвкупление , то и изпълнително деяние не можело да се осъществи обективно.
Тук обаче е осъден за блудство. Независимо че там е неспособен да проникне. В друг случай пък само за принуда отговаря.

Не съм се задълбавал .Интересна е хипотезата за блудството на онзи с неспособния жезъл. Ако му е ампутиран? Какво "полово желание" ще възбужда или ще "удовлетворява" ? :? Остава принудата, но не съм се замислял задълбочено. Просто скоро четох една статия , където се споменаваха.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот anonimen20 » 28 Сеп 2017, 10:46

Ами просто не му е станал защото не е бил опитен. Искал е но не му е станал затова с пръсти. Разбира се че без съгласието на момичето. Нищо от това не е станало със съгласието й.
anonimen20
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Сеп 2017, 00:07

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот svettoslav » 28 Сеп 2017, 11:43

Не знам.
Моя винаги става.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот bludniq_sin » 28 Сеп 2017, 13:43

Според мотивацията на дееца вероятно си е баш опит за изнасилване. По начало, при изнасилването опитът може да бъде само недовършен. За съставомерността на деянието във фазата на опита законът не изисква предприети действия по съвкуплението да включват освен преодоляване съпротивата на жертвата и начало на проникване в женския полов орган или състояние на ерекция при дееца. Опитът към изнасилване по чл. 152, ал. 1, т. 2 НК е налице, щом като е започнала принудата с цел съвкупление. За съставомерността на деянието не се изисква към момента на упражняване на принудата деецът да има ерекция. В допълнение (щото съм виждал дела защитата да опитва да мине тънко)- невъзможността деецът да се възбуди поради отказ на жената за съвкупление /или поради съпротивата и/ не прави опитът негоден, щом като принудата вече е осъществена с изискуемата от закона цел. Друго би било ако деецът поради здравословни причини не може изобщо да има ерекция. Така или иначе според мен това е много трудно доказуемо ако е минало време след деянието.

Като какъв искате да помогнете на момичето?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 955
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот neutralen » 28 Сеп 2017, 13:49

Реална съвкупност от блудство и опит за изнасилване :!:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2633
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот bludniq_sin » 28 Сеп 2017, 14:00

neutralen написа:Реална съвкупност от блудство и опит за изнасилване :!:

Дам, това е най-правилната квалификация.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 955
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Изнасилване или Блудство

Мнениеот anonimen20 » 28 Сеп 2017, 18:43

Като роднина искам да помогна, но май няма как да се докаже за деянието.
anonimen20
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Сеп 2017, 00:07


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron