Страница 1 от 1

speshno-pomognete

МнениеПубликувано на: 15 Май 2004, 00:06
от boris tilov
Трябва да реша много спецефична проблематика, но тъй като не съм специалист моля за вашата професионална помощ.

ситуация – “Дело с 15-годишен подсъдим-нахалник влиза в Районния съд в Пазарджик началото на април/2004г. Тодор Д. От Хаджиево на три пъти обирал гарираната кола ма съседа си от ноември до декември миналата год. Първият път взел автотонколони “Премиер”, при следващата “атака” си тръгнал с касетофон, а на 3-я път задигнал нов касетофон от същия автомобил. 4-ят път обаче окраденият получил хубав подарък за Коледа. На 24 срещу 25 декември Тодор влязъл в имота на съседа си, но този път задигнал чисто нов телевизор “Самсунг” барабар с дистанционното. Собствениците чули шум и бързо се ориентирали по следите. Освен стъпките, които водели към къщата на виновника, на снега имало... ясен отпечатък от телевизора.
Пред полицаите момчето си признало, че освен тези кражби няколко дни по-рано откраднал дискмен с адаптер от селския кафе-аператив, а от магазина наблизо – коледна украса, така, както си мигала.”
Проблематиката е ясна – детето е малолетно, не е било регистрирано, няма сведения за извършени противообществени прояви.
Тук идват и моите въпроси и се обръщам към, тези които могат да ми помогнат:
1) От каква социална роля ще е най-добре да се разглежда делото – от обществен възпитател; педагогически съветник, инспектор в ДПС и др.?
2) Към коя нормативна основа трябва да се насоча в конкретния случай ?
3) Какво е деянието – отклонено, виновно, престъпление, хулиганство или др.?
4) Кои биха били причините за конкретното деяние?
5) Какви са конкретните мотиви, които с го причинили?
6) Още каква информация ми е необходима да взема решение?

Re: speshno-pomognete

МнениеПубликувано на: 15 Май 2004, 03:47
от jrd.
звучи ми като новоназначен дознател.

Re: speshno-pomognete

МнениеПубликувано на: 15 Май 2004, 08:13
от etsotov
Уважеми господине,

поставяте въпроси, които не са Ви необходими, за да предприемете необходимите мерки по взето от Вас решение. Трябва само да опишете фактологията на деяниета, както и да посочите доказателства за това - свидетели, предмета на престъплението, ако той е иззет от дееца и т.н. и да внесете жалбата си до Районната прокуратура или до съответното РУ на МВР.
Деянието е кражба в условията на продължавана престъпност, умишлино извършено от соченото лице. Причините за поведението на дееца ще се установят от дознанието. При тази информация не мога да се ангажирам с конкретен отговор и той на Вас не Ви е необходим. Намерете си адвокат, който се занимава с наказателни дела и той ще Ви консултира какво трябва да направите.
.

Re: speshno-pomognete

МнениеПубликувано на: 15 Май 2004, 18:33
от Spidermann
boris tilov kaza:"Problematikata e yasna – deteto e maloletno, ne e bilo registrirano, nyama svedeniya za izvursheni protivoobshtestveni proyavi."

i edno utochnenie deteto e nepulnoletno ,a ne maloletno (maloletni sa licata do 14g wuzrast i te ne nosiat nakazatelna otgowornost)

etsotov : Mnogo kompetenten otgowor. Evala.

Re: speshno-pomognete

МнениеПубликувано на: 15 Май 2004, 18:43
от денис белята
детето е непълнолетно а не малолетно има едно постановлени на ВС от не знам обаче коя година в с което се казва ,че съдът е длъжен /когато е изв. пр.деяние от непълн./ да служебно да съобрази средата в която е живял и се възпитавал непълнолетния

Re: speshno-pomognete

МнениеПубликувано на: 18 Май 2004, 14:21
от денис п............
???????? Що за глупости ръсиш из форума , малкия?

Re: speshno-pomognete

МнениеПубликувано на: 18 Май 2004, 14:38
от Добряка
Ако до сега не е било осъждано трябва да се предаде на комисията за БПМНП или да се осъди, като се вземе предвид чл.63 от НК редукция на наказанията производството се движи по специален ред