начало

Един велик пеналист – свидетел на своето време Един велик пеналист – свидетел на своето време

Обвинение по чл.209 за измама.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот neo8381 » 22 Мар 2018, 10:54

Здравейте,моля за съвет за моята история. накратко След няколко дена имам призовка за явяване в качеството си на Обвиняем за Измама. Пусната е жалба срещу мен през 2016 година и до Март 2018 се водеше досъдебно производство.На всички призовки съм се явявал! Понеже на последната призовка адвоката ми отсъстваше занесох документи в който той беше попълнил за служебната му ангажираност.Отложиха привличането ми като обвиняем за друга дата. Лицето ме обвинява че съм го измамил с две коли който съм продал и не съм му дал сумата а тварди че той е заплатил доакрването им от чужбина. Да уточня че не съм подписвал абсолютно нищо и нямам никакви договорки с него! При разпита съм представил съответните документи от въпросните коли 2бр. От който са на мое име договорите им за закупуване. От друга страна лицето е събирало явно с намерението нещо да направи касови бележки от горивото заредено и разходите.Плащал съм извън България на бензиностанци с пари кеш не през карта! Незнам до колко могат да бъдат основателни тези доказателства но не се намирам за виновен ! Въпросът ми е главно в това че,разследващият полицай и така от малко по нагоре приятели съм оведомен че на въпросната дата в която ще ме привлекът като обвиняем ще ме задържат с прокурорска заповерд за 72 часа в Следтствието на ГМ Димитров. До колкото говорих с Юристи това задържане след като е приключило досъдебното производство е Незаконно съобразно. И че след възражение след 24 часа от задържането от следствието ще ме закарат в Съда да ми гледат мярка за неотклонение! Искам да вметна че НЕ съм осъждан,постояннен адрес от 15 години,Работя на трудов договор и постояно съм се явявал на полицейските призовки. Притесненията са ми няколко понеже вече изгубих вяра в нашата държава. Това задържане найстина ли е незаконно съобразно ? И след довеждането ми в съда да ми гледат мярката какъв е шансът да ме оставят в ареста и ако това се случи какъв е периодът в който мога да отлежа там .. Каква би била крайната ми присъда(зная че неможе да се гадае) но при чисто съдебно минало възмножно ли е да лежа в затвора години.. Тези неща ме мъчат понеже за мен самият Жалбо подател е човек с доста връзки.. НЕ СЕ ЧУСТВАМ ВИНОВЕН И НЕМИСЛЯ ДА СЕ ПРИЗНАВАМ ЗА ТАКЪВ,НО ако трябва да избирам да лежа 3 4 5 или повече месеци в Ареста по добрият вариянт не е ли да се призная и да сключа спорозомение? Незнам до къде се простират Връзките на въпросният и явно щом въздейства на прокурора до къде може да въздейства на съдий.. и какво ще е тяхното решение.. Благодаря ви предварително !
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот svegrigorov » 22 Мар 2018, 12:34

Разговаряй с адвоката си най-добре. Това не е казус за форум в интернет.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот neo8381 » 22 Мар 2018, 18:06

Аз съм говорил с 2-ма но все пак исках мнението на повече хора :)
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот neo8381 » 22 Мар 2018, 18:13

Най вече за това как ще ме задържат след 2 години, при вече свършило досъдебно производство ?! Това противоречи на всичко до колкото четох не е ли така?
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот ivanov_p » 22 Мар 2018, 21:16

Не се притеснявай за неща които не зависят от теб, каквото е писано - това ще стане.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3237
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот neo8381 » 23 Мар 2018, 08:58

Да то така писано е лесно,незнам как е вътре в ареста а попринцип мойте намерения са да не разбирам но както каза нищо не зависи от мен. Друг е въпроса че мой познат от ученическите години Прави побой,осъждат го на 2 години условна,прави след това грабеж влиза за 2 години в затвора излиза и на първата седмица с автомобил пиян без книжка се удря с негов приятел и приятелят му загива на място и моят познат до делото което се влачи година и повече си беше навън .. Аз ако влезна сега за тези смевни неща единствената ми мисъл и покупка след като изляза ще е ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ на поредния млад човек. Извинявайте НО тези по господари на ефира който са продавали медецински дипломи за някакви гаранций 200 хил. Където в момента има действащи лекари по цял свят са под гаранция или под домашен арест а аз вътре.. За кокошка няма прошка за милиони няма закони! Готов съм да вдигна доста шум просто вече ми писна !
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот ivanov_p » 23 Мар 2018, 10:14

Практиката ме е научила на едно - има ли подозрение или обвинение не се занимаваш с него и го игнорираш напълно. Отиваш в следствието или полицията, даваш показания и се прибираш вкъщи без да влизаш във връзка с никой, който има дори бегло отношение към случая. Ако си невинен ще те оправдаят, ако си виновен най-вероятно ще те осъдят, но може и да те оправдаят. Няколко пъти съм питал бивши затворници дали в затвора е имало невинни и винаги отговорът е бил един - няма! Разчитай на това, а ако си невинен и те осъдят потърси причината в себе си и защо са нарочили за тази измама теб, а не комшията или кмета на общината, сигурен съм, че има причина? Като си отговориш на този въпрос ще си поумнял, а акъл се придобива не с четене и учене, а като го платиш с пари или години. Лошото е, че рядко става от първия път, трябва да се плаща многократно или страда дълго за да се поумнее, а още по-лошото беше формулирано от един познат с думите, казани малко преди смъртта му: "цял живот се учим и накрая пак прости си умираме"!
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3237
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот neo8381 » 24 Мар 2018, 10:15

Разчитам на адвоката да... защото аз както казахте нищо немога да направя.. Същност изникна нещо спорет което Прокурора е искал задържането ми до 72 часа .. Става въпрос че преди 8 10 години имах едно збиване като хулиганство,Но тогава имаше дело и на втора инстанция го спечелих дори адвоката осъди държавата за нанесени щети. Сега разбирам че в друго раййноо съм имал висящи дела?! за бога аз не съм стъпвал в 6-то райнно от повече от 8 години по каквито и да е причини също не са ме и търсили за разпити и т.н. Мога ли в райнна прокуратура да извадя бележка на моето ЕГН какви са тези висящи дела?! Викан съм преди 10 години като свидетел на един приятел който нещо беше направил НО те него си го дърпаха като обвиняем аз съм ходил само един път и то преди 8 години !!! Просто съм съсипан и вече нямам доверие в никого дори в адвоката ..
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот neo8381 » 25 Мар 2018, 09:36

up...
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот bvoykov » 25 Мар 2018, 15:19

Твърдите, че до март 2018 г. се е водило досъдебно производство срещу Вас. Това означава ли, че към настоящият момент такова досъдебно производство не съществува, защото все още сме месец март... Виждал съм две дела за измама, където са намесени автомобили. И двете едва ли ще изкласят до съдебната фаза. Цялата работа идва от това, че някои хорица, за да избегнат таксите и нотариалните главоболия, си "продават" автомобилите само с пълномощни, без да сключват писмени договори с нотариална заверка. Така "собственикът по пълномощно", ако изобщо мога да го нарека "собственик", не може да си регистрира колата на свое име, защото юридически няма валиден договор, но реално двамата си предават някакви пари помежду си. И като си влошат отношенията, почват да се обвиняват - в измами, в кражби на коли, и т.н. Не знам какъв е Вашият случай, в наказателните дела всяко обстоятелство е от значение, без конкретни факти може само да се спекулира, както правят медиите във връзка с някои нашумели случаи на престъпления от последните 3 месеца, но това е отделна тема. Без доказателства - писмени, свидетели и т.н. идея си нямам как ще бъде доказано това престъпление, мен по-скоро ми се струва, че става въпрос за случай, подобен на тези по-горе, може и да греша. Не знам откъде си правите извода, че ще Ви задържат за 72 часа. Това е възможно, но никой не е длъжен да го прави, едно лице може да бъде привлечено като обвиняем и без да бъде задържано за 72 часа. Самият смисъл на задържането по логиката на чл. 64, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) е да обезпечи довеждането на обвиняемия пред съда, най-вече за вземане на "постоянна мярка за неотклонение" (както ѝ казват журналистите). Няма да коментирам как прокурорите го правят и без да изправят лицата пред съда за вземане на мярка, не би трябвало да е така, но това е отделен въпрос. На това задържане Вие няма как да се противопоставите, поне на мен не ми е известно, макар че за Волен Сидеров мисля бяха направили изключение, не съм се ровил и нямам времето да го правя да видя какво е измъдрил съдът тогава. Задържането на едно лице не означава, че е извършило престъпление, прокуратурата може да го иска това, това е нейно правомощие, но съдът има последната дума дали едно лице трябва да остане в ареста продължително (за повече от 72 часа) или е виновно. За първото се вземат предвид доказателствата по делото, дали може да се направи предположение, че деецът е извършил престъплението и съществува реална опасност да се укрие, извърши друго престъпление или осуети изпълнението на присъдата. Пак си помислете, има ли досъдебно производство срещу Вас наистина? Вие в какво качество сте били призоваван? Много е важно какви факти излагате пред юристите и Вашите адвокати, все пак те ще Ви защитават, на лекар и на адвокат се казва всичко, както има една приказка. Премълчаването на определени обстоятелства, били те срамни, навеждащи доводи за виновност и други, поне лично според мен само би отегчило положението Ви. Разбира се, това не е редно да става публично, като в такъв форум например, но Ви го казвам да го имате предвид като говорите с адвоката си. Сигурен ли сте, че наистина ще Ви задържат или това е само хипотетична възможност, за която са Ви намеквали? Полицаите, а и другите заинтересовани участници, въртящи се около обвинението, биха имали интерес да Ви приложат психологически натиск и да се възползват от емоционалното Ви състояние и Вашите действия, възникнали като реакция на този натиск, това е "по-скрит" начин за въздействие, не е толкова явен като физическата принуда, която е и лесно установима, защото всеки задържан подлежи на медицински преглед. Вие изтъквате доста обстоятелства, които биха били против евентуално решение на прокуратурата да иска задържането Ви за постоянно, тъй като сте неосъждан, ангажиран сте трудово, имате постоянен адрес, явявали сте се по всички призовки, даже и по прекратените наказателни производства, включително и тези, които са се водили срещу Вас, това също може да го изтъкнете като обстоятелство. На тези основания съдът няма как да постанови да останете в ареста, но както казах по-горе прокурорската преценка за 72-часовото задържане не подлежи на контрол или поне така се приема. Вие твърдите, че имате обвинение за измама по чл. 209 НК, макар че от друга страна твърдите, че няма досъдебно производство срещу Вас, защото последното е приключило този месец... Тези неща не се връзват, затова аз ще приема, че това досъдебно производство не е приключило. Да обобщя на кратко най-лошия сценарий за оставането Ви в ареста - полицията може да иска задържане за 24 часа, ако не го е правила вече. Прокурорът може да иска задържане за 72 часа, ако не го е направил вече. За повече от тези срокове е нужно съдът да се произнесе. За целта той трябва да прецени онези обстоятелства, на които наблегнах по-горе - дали има опасност да се укриете или да извършите престъпление и т.н. Ако случайно Ви вкара в ареста, максималният срок се определя по чл. 63, ал. 4 НПК - той в конкретния случай е 8 месеца. Вие по всяко време може да искате да излезете от ареста или да искате изменение на мярката за неотклонение в по-лека, поради отпадане на обстоятелствата, но най-често задържаните го правят по здравословни причини. Рано или късно може да Ви пуснат поне под домашен арест. Ако делото влезе в съдебната фаза, там мярката за неотклонение няма срок и могат до приключване на делото да Ви държат в ареста. Пак казвам, това е най-лошият сценарий, който за мен, на базата на изложените от Вас обстоятелства, е с малка вероятност да се осъществи. Крайната Ви присъда ще включва налагането на някое от наказанията предвидени в чл. 209, ал. 1 НК - затвор от 1 до 6 години. Ако бъдете осъден до 3 години има вероятност да не търпите наказанието ефективно, а да се приложи условното осъждане по смисъла на чл. 66 НК. Това са Ви вариантите.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 236
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Обвинение по чл.209 за измама.

Мнениеот neo8381 » 19 Юни 2018, 12:27

Здравейте, мина се не малко време от началото на това а ето и какво стана в последствие... Отидох и ме задържаха за 72 часа на гм.Димитров .. Адвоката веднага след задържането ми обжалва в съда тази 72 часа и вечерта на 2-рият ден бях закаран в райония съд където Съдийката потвърди думите на всички че това задържане е неправомерно и ме освободиха! че то дори нямаше ДОВОДИ защо прокурора е пойскал това задържане! След 2 седмици отново отидох в райното и прокурора искал да ми взима парична гаранция! Адвоката обжалва и това и отново го спечелихме! Сега всичко стой в застой дело не се вкарва в съда и така .. Реално Доказателствата който има са единствено ПОКАЗАНИЯ на Чичо му,Братовчет му,и приятелката му и неговите .. Абсолютно нищо друго! за мен те са абсурдни и цялата схема ми мирише на подкуп на даден служител за да ми бъде гадно на мен! нали знаете българина не е важно той да е добре а комшията да е зле .. Прокурора който така усилено натискаше да съм в ареста е известен с това че вкарва всички вътре и понеже на никой не му се чака срок искат спорозумение и така делото се води разрешено,той се издига а уж потърпевшият получава Х сумата която искал.. Цяла схема дори след 72 часа съдийката и всички в около нея ГО познават и е известен с това Правете си сметката в каква корумпирана държава живеем и как тези хора просто решават съдбата на хората ! Сега остана да се преборя с забраната за напускане на държавата НИ която след приключване на всичко с удоволствие ще напусна !
neo8381
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2018, 10:38


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron