Страница 1 от 1

Обезщетение за забавено правосъдие

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2018, 14:50
от viking73
Здравейте,
През 2013г. образувах дело пред Комисията за защита от дискриминация срещу работодателя си което загубих. Обжалвах решението пред Административен съд - Русе. Единственото съдебно заседание се проведе в края на март 2015г. На 26.03.2018г. Административния съд излезе с решение съгласно което губя. Принуден съм да платя разноските на ответните страни - работодателят и Комисия по защита от дискриминация, общо 600 лв., въпреки че делото се водеше по Закона за защита от дискриминация и практиката на ВАС дали по такива дела се заплащат разноски (включително на ответната страна) е разнопосочна.
Въпросът ми е ако заведа иск по ЗСВ (евентуално след това иск по ЗОДОВ) дали имам някакъв шанс след като съм загубил делото? Трябва да се отчете обаче че решението на Административен съд Русе е постановено повече от три години след образуването му. Иимперативно изискване в АПК е решението да бъде постановено в едномесечен срок след последното заседание.
Благодаря на всички които се отзоват с подкрепа и съвети!

Re: Обезщетение за забавено правосъдие

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2018, 14:11
от svegrigorov
Имаш право на обезщетение по реда на ЗОДОВ и ЗСВ. Много странно, че решението се е забавило 3 години, защото Административен съд - Русе не е натоварен в сравнение с други съдилища.