Страница 1 от 1

Досие?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 13:28
от imperfectcircle
Здравейте!
Преди минути имах проблеми с полицията и един магазин. Откраднах лак за нокти на стойност 1.59 лева. Не мога да ви дам адекватно обяснение защо го направих, разбирам, че е грозно. Никога преди не съм правила подобно нещо и няма и да повторя. От магазина извикаха полиция. Писах ''Протокол за доброволно предаване" (само това копие ми дадоха) както и обяснение. В копието ми пише ''на основание на чл.чл. 109, чл.110, чл.159 от НПК''. Полицаите ми обясниха, че ще ми бъде издаден акт. Било възможно и да бъда "регистрирана", но вероятността била малка, тъй като стойността на стоката е минимална. Въпросът ми е, какво точно следва от тук? Ще имам ли досие? Въпросният акт на каква сума би трябвало да бъде и със сигурност ли ще бъде издаден? Благодаря предварително!

Re: Досие?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 16:05
от kpts_
Имали сте проблем със себе си, не с полицията и с магазина.
Ще ви наложат глоба, вероятно 100 лева.
Досие няма да имате, но ако ви пишат някаква характеристика от полицията, този факт може да се отрази в нея.

Re: Досие?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 17:40
от imperfectcircle
Благодаря за информацията! А имате ли представа в какъв срок мога да очаквам въпросната глоба и какъв ще бъде срокът за плащането й?

Re: Досие?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 21:59
от kpts_
Първо трябва да ви връчат акт.
Преди да го подпишете, напишете като възражение, че случаят е маловажен и искате да се приложи чл. 28 от ЗАНН.
Ако това после не се приеме, ще получите след време /месец, може и повече/ наказателно постановление с определената глоба. Него можете да обжалвате пред съд, или да си платите глобата.