Страница 1 от 2

Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 11:53
от hasplu
kolegi, njakoi moje li da mi objasni razlikata mejdu formalno i rezultatno pr-e? po skoro formalnoto ne go vdjavam:)))

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 11:56
от Гари
прочети си учебниците още веднъж и ще го вденеш!

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 11:57
от hasplu
te tova e pomost:))

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 12:21
от Mb}|{bT
Бе не ми е в наказателното силата, ама поне според учебника на Стойнов, който ми се наложи да чета доста пъти, та оттам ги помня тия работи - формалното е такова престъпление, което е довършено само с осъществяване на изпълнителното деяние. И веднага давам пример - изнасилване - в момента в който го вкараш, жената е изнасилена - не е ужо да настъпва някакъв друг резултат. Малко грозен пример...ама за това се сетих. А при резултатните престъпления трябва да настъпи накакъв резултат, който следва и е различен от изпълнителното деяние, за да са съставомерни...
Това е май:)

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 12:26
от Гери
Браво бе какви примери даваш, аз днес се забавлявах с проекта на закон за домашното насили има и добри идеи, ама :) има и някой...като ако не "пуснеш" на жена си, а тя те попритисне (включай единствено със заплахи) си домашно насилен и ще я глобят от 200 до 1000 лв. (отидоха и обувките на Гучи) :)))) Само се чудя тая глоба дали от семейният бюджет излиза :))) май да... е тогава няма да се жалите! ;)))) Хубавото е, че отваря още работа всичко минава през РС :РРР

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 14:07
от gbaev
Sram za vsi4ki juristi!!!
Rezultatno ubiistvo.
formalno shofirane s alchohol nad 1,2 promila

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 14:25
от ахил
Престъпният резултат като последица от общественоопасното деяние не се изисква за всички престъпни състави.В зависимост от това престъпленията се делят на резултатни/материални/ и формални. Резултатни са престъпленията, които имат за последица обективно изменение в действителността. Към тях се отнасят кражби, телесна повреда и др.За формалните престъпления законът не изисква да е настъпил определен резултат, достатъчно е извършването на деянието- например чл.349 от НК-който умишлено тури или примеси опасен за живота и здравето предмет в кладенец, извор, водопровод или в друго приспособление, предназначено за общо ползуване, откъдето или с което се черпи вода за пиене/ може водата да не се е натровила,т.е. не е настъпил определен резултат в следствие на деянието, налице е опасност от настъпване на вредни последици, но такива не са настъпили, деянието по своята същност е общественоопасно, но не е налице обективно изменение в действителността- затова престъплението е формално, а не резултатно/

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 16:10
от Mb}|{bT
gbaev, кой и от какво би следвало да се срамува...нещо не можах да разбера...

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 20:04
от hasplu
Axile - tova e izcherpatelen otgovor - mersi mnogo:)) i ma drugite sushto

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 20:04
от 123
Отговорът колега, е във въпроса: резултатно престъпление и формално такова. При едното е налице обществено опасен резултат, а при второто е достатъчен фактът на самото деяние.

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 22:10
от alexander_tonev
Само да посоча, че колегата Mb}|{bT нещо се е заблудил. Изнасилването е резултатно престъпление, а може би това, което той иска да каже е, че при това престъпление не е възможен довършен опит - с факта на проникването престъплението е довършено. Възможен е само недовършен опит. Формално престъпление е нещо съвсем друго. Ще дам пак пример от гл. ІІ, разд. VІІІ НК с престъплението блудство - това се приема за формално престъпление, доколкото самото действие, извършено с цел да се възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление, е достатъчно, за да е налице довършено престъпление, т.е. не е необходимо да е налице резултат - възбудено или удовлетворено половото желание. Докато при изнасилването резултатът е налице - осъщественото проникване без съгласието на жената.

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 23:01
от Mb}|{bT
Не мисля, че съм се заблудил, но честно казано не ми се спори.
Просто наказателното не ми е интересно.

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 01:28
от жената
Mb}|{bT, ти си просто един перверт и няма защо да досаждаш на нормалните хора тук. Тази група е за друго. Има достатъчно други групи на Интернет да излагаш первезните си мисли. Освен това никой не го интересува спори ли ти се или не, че трябва непременно да го излагаш с простащината си.

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 09:18
от gega
Трабваше още да почетеш, приятелю! Пък и какъв пример само, достоен за твоето прозвище във форума-МЪЖЪТ! Още веднъж - не ти е силата наказателното право,а пък и как си минал при Стойнов! Можи би си взел изпита пред Панайотката! Той е толкова добър преподавател, колкото и политик, но нейсе!!!

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 09:24
от gega
Е, това питаше човека, как да разграничи формалното престъпление (на просто извършване) и резултатното (с настъпване на вреда или създаващо опасност от настъпване на вредоносни последици). И сега какво - да караш натряскан до козирката било формално (на просто извършване), а не е ли деяние, създаващо опасност, т.е. резултатно. И тук бихме достигнали до извода, че няма формални престъпления, защото ако противопавните деяния не създаваха поне опасност за накърняване на обществените отношения, не биха били престъпления, защото не биха били ОБЩЕСТВЕНО ОПАСНИ! Това искаше да ви подчертае питащия!

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 09:26
от gega
Никога не се доверявай на Ахиловци и те имат пети:))))) Създаването на опасност също квалифицира противоправното деяние като резултатно престъпление!

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 12:39
от gbaev
Ами например ти, а и другите, които не могата да направят тази елементарна и основна разлика. Изнасилването не е формално а резултатно престъпление, осъществен е половият акт, т.е. настъпил е ОО резултат. Не е резултатно примерно чл.164, 165 и т.н

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 12:52
от gbaev
Браво бе Гега! На това ли ви учи Стойнов - че резултатното престъпление е всяко ОБЩЕСТВЕНО ОПАСНО престъпление? Или аз не разбрах, както трябва.
Да поясня: резултатно е това престъпление, което за да се извърши, трябва да е предвиден в състава му ОО резултат и той да е настъпил. Пример убииство- резултата е смъртта на човека, Измама - настъпилата имотна вреда. Ако този резултат не е настъпил нямаме престъпление, а най- вероятно ОПИТ.
Обратно при формалното престъпление не е необходимом да е настъпил някакъв резултат. Да караш пиян е престъпление, без да е необходимо да си блъснал някого или да си причинил някому вреда.Също, когато притежаваш оръжие без необх. разрешение.
Разликата съществува и е много лесна. Който твърди обратното си няма хал хабер от наказателно право.
Затова и писах, че тази тема като въпрос е срам за всеки, който може да се нарече ЮРИСТ!

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 12:53
от gbaev
Много си прав!!!

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2004, 13:20
от Mb}|{bT
Жената,
престъплението изнасилване не съм го измислил аз. Не съм писал аз и наказателния кодекс. И ми се струва перверзно не да се сетиш за това престъпление, когато искаш да дадеш пример, а това да се нахвърляш като хиена и да обиждаш, скрит зад маската на анонимността. Но така може би носи по - голямо удоволствие, знам ли. Сигурно ще отречеш, че вътрешното неудовлетворение от живота и обидите и шамарите от ежедневието те карат да се опитваш с обидите си, да накараш някого да се почувства поне толкова зле колкото теб.
И ако "нормален", значи като вас двамата с gega - благодаря - не желая да бъда толкова нормален...толкова нормален, че да смятам себе си за еталон на нормалност...

Друго - омръзнало ми е от самодоволната надменност на префинени госпожички които си слагат ръцете на ушите, когато чуят дума, която не са срещали из учебниците...ненормални думи :)))) Или може би перверзни...
Както и да е...

А на теб, gega, не съм ти приятел, ама никак, за да се държиш толкова свойски. Ако толкова те интересува при кой съм си взел изпита, би могъл да ме питаш преди да твърдиш нещо. Интересът ми към наказателното действително се свеждаше до това да си взема изпитите. И приключи до там. Нещо, което казах на hasplu още в началото.

Това, на което никога няма да се научите е да спорите, но не сте виновни за това, че не сте успели да избягате от "нормалния" манталитет на средностатистическия неудовлетворен от живота българин. Именно този "нормален" българин, който сутрин се кара в автобуса с другите хора, този българин, който не казва извинявай когато се блъсне в някой, този българин, който не може да различи простащината от циничното отношение, който мечтае за възможността да демонстрира сила и блясък, които не притежава...но защо ли започнах да правя анализ на "Бай Ганьо"...и сами можете да си го прочетете.

Зная, че няма да проумеете и капка от това, което ви казвам, няма да разберете и това че тук действително не е място за лични обиди и ще продължите да го правите, също както и donna2 не спира да концентрира вниманието около себе си с арогантността си. Зная също така, че след като прочетете това отново ще засипете форума с писания във ваш стил...и това ще е напълно естествено за вас - разбира се, че сливата няма да роди портокали...

И накрая - не за друго, ами защото съм убеден, че написаното по-горе ще е непонятно за загрубелите ви от самодоволство мозъци, в прав текст...пък дано схванете нещо - направете нова нишка във форума "Кой е най - велик" и се самодоказвайте там... Не забелязвате ли, че всяка една нишка тук има смисъл най - много до третия постинг - до момента в който "нормални" хора като вас не превърнат правния спор в поредица от лични обиди? Не забелязвате ли, че с посредствеността си превръщате lex.bg от юридически форум в място за кръчмарски спорове?