начало

Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция

Жалба срещу мен за телесна повреда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Жалба срещу мен за телесна повреда

Мнениеот radoslav89 » 21 Ное 2018, 17:57

Здравейте! От стрес, уплах и притеснение ви пиша. Не съм наясно с полицията, прокуратурата, жалбите, последиците и тн. поради факта, че до момента не ми се е случвало да имам пряк контакт с такъв тип институции, освен с за подмяна на документи.
Накратко ще разкажа ситуацията: Пускам си кучето в междублоковите пространства, при което има още едно пуснато такова. Въпросното куче напада моето, при което аз се опитвам със синджира да ги разтърва, следствие на което собственика на въпросния любимец ме удря с юмрук в лицето. Обръщам се аз и го удрям, бутам го на земята и сядам върху него да се успокои. Ще пропусна репликите и тн. Ставаме, след което кучето му, пак напада моето, при което отново със синджира се опитвам, да ги разтърва и удрям по тях, при което въпросният господин си слага ръцете на кучетата и го удрям със синджира 1-2 пъти в инерцията, от което му надирам ръцете. Викам полиция, която издава документ, само че ни е предупредила да не се саморазправяме, а след поискване да се запише някъде, че той признава, че ме е напданал, ми се скараха и отказаха да издадът такъв документ "не било тяхна работа". Не съм пускал жалби, не съм си изкарвал медицинско, тъй като на мен видно и невидно ми нямаше почти нищо. Въпросния "бияч" обаче, си е изкарал такова, не знам какво пише в него, но е пуснал и жалба. Викнаха ме веднъж в районното, при което след моите обяснения, инспектора ми каза, че преключва, тъй като не е било описано, че той ме ударил първи. След два месеца, пак получавам обаждане от въпросната инспектор, към районното, че пак съм привикан за показания, тъй като жалбата отивала в прокуратурата.

Въпросите са ми:
- Трябва ли ми адвокат?
- Защо след като ме е нападнал и полицая е свидетел на това, че си е признал за нанесен първи удар, пак искат да повдигнат обвинение срещу мен?
- Какво мога да очаквам от тук нататък?
radoslav89
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Ное 2018, 17:45

Re: Жалба срещу мен за телесна повреда

Мнениеот bvoykov » 23 Ное 2018, 20:54

По принцип винаги когато имате правен въпрос или проблем би трябвало да се ползвате от услугите на адвокат.
Значи, винаги когато полицаите извършват т.н. "проверки", чрез които събират данни за извършени престъпления, те в последствие докладват резултатите от извършената проверка на прокурор, който решава дали да образува досъдебно производство или не. В Република България не за всяко престъпление (или "прегрешение", противно на логиката на повечето хора неюристи) прокурорът е длъжен да образува досъдебно производство. В конкретния случай, с оглед описаните от Вас наранявания, които сте причинили на другия човек, най-вероятно се касае за някоя от формите на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130 от Наказателния кодекс (НК), което по принцип е престъпление, за което не се образува досъдебно производство и не участва прокурор. С други думи, за да Ви осъдят, трябва пострадалият да депозира в съда частна тъжба на свои разноски, да си наеме адвокат и т.н., ако му се занимава. Това е единият от вариантите, тоест, след като полицаят докладва на прокурора, последният може да каже, че става въпрос за престъпление, вън от компетентността на прокуратурата. Обаче, има вариант, ако прокурорът прецени, че става въпрос за лека телесна повреда, нанесена по хулигански подбуди, тоест квалифициран състав по смисъла на чл. 131, ал. 1, т. 12 НК, това вече е престъпление, за което се образува досъдебно производство и участва прокурор. Това са двата основни варианта, за които се сещам.
Ако се стигне до съд, като линия на защита имате най-малко два варианта - да кажете, че не следва да бъдете наказван, защото в този случай може да се приложи т.н. "реторсия" по смисъла на чл. 130, ал. 3 НК, тоест, ако другият също Ви е ударил. Вторият вариант е да кажете, че сте се се защитавали и е налице неизбежна отбрана по смисъла на чл. 12. Според мен е задължително обаче, ако се стигне до съд, да си упълномощите адвокат, защото на място само такъв може да прецени какви доказателства са събрани и да реализира съответната линия на защита.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 295
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron