Страница 1 от 1

НК чл.78а - оръжие

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2019, 18:50
от blagot
Здравейте,

По наказателно производство за хулиганство ми бе наложено административно наказание глоба.
Въпросът ми е след заплащане на глобата какво ще пише в свидетелството за съдимост и ще мога ли да си получа оръжието обратно?

Благодаря предварително за отговорите!

Re: НК чл.78а - оръжие

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2019, 23:54
от nikodim77
Здравейте,
А оръжието Ви от кого е взето? Какво е основанието за вземането му? И вземането му свързано ли е с това, за което сте бил привлечен под наказателна отговорност?
Процесуалният Ви представител по делото какъв отговор дава на Вашия въпрос? :?: :!: :?:

Re: НК чл.78а - оръжие

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2019, 00:40
от blagot
nikodim77 написа:Здравейте,
А оръжието Ви от кого е взето? Какво е основанието за вземането му? И вземането му свързано ли е с това, за което сте бил привлечен под наказателна отговорност?
Процесуалният Ви представител по делото какъв отговор дава на Вашия въпрос? :?: :!: :?:


Здравейте,
Оръжието е иззето от КОС след образуване на досъдебно производство.
Не е свързано с деянието - счупих телефона на една дама, чието куче се изака във входа и тя го подмина.
Забравих в суматохата да питам адвоката си за оръжието, а сега нямам връзка с него, защото е в чужбина за един месец.

Re: НК чл.78а - оръжие

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2019, 09:01
от bvoykov
Хвърлете един поглед ето на тази тема. На кратко - няма да се водите осъждан, но чл. 58 от Закона за оръжията изисква последните три години да не сте нарушавали обществения ред, за което да са Ви налагали административни наказания. Наказанието по чл. 78а е вид административно наказание и тъй като то се налага, защото сте извършили престъпление, съответно е имало нарушение на обществения ред. Само че, трябва административните наказания да са били най-малко 3 за последните три години, така че след приключване на наказателния процес би трябвало да Ви го върнат. Сега са Ви го отнели най-вероятно на основание чл. 58, ал. 1, т. 2, пр. 2 от Закона за оръжията - затова, че сте привлечен за извършено умишлено престъпление от общ характер, а хулиганството по чл. 325 от Наказателния кодекс е такова престъпление. След окончателното приключване на процеса - с влязъл в сила съдебен акт, най-вероятно решение, с което ще Ви осъдят да платите 1000 лв. глоба, ако сте виновен, наказателното производство ще се счита за приключило.

Re: НК чл.78а - оръжие

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2019, 10:50
от blagot
bvoykov написа:Хвърлете един поглед ето на тази тема. На кратко - няма да се водите осъждан, но чл. 58 от Закона за оръжията изисква последните три години да не сте нарушавали обществения ред, за което да са Ви налагали административни наказания. Наказанието по чл. 78а е вид административно наказание и тъй като то се налага, защото сте извършили престъпление, съответно е имало нарушение на обществения ред. Само че, трябва административните наказания да са били най-малко 3 за последните три години, така че след приключване на наказателния процес би трябвало да Ви го върнат. Сега са Ви го отнели най-вероятно на основание чл. 58, ал. 1, т. 2, пр. 2 от Закона за оръжията - затова, че сте привлечен за извършено умишлено престъпление от общ характер, а хулиганството по чл. 325 от Наказателния кодекс е такова престъпление. След окончателното приключване на процеса - с влязъл в сила съдебен акт, най-вероятно решение, с което ще Ви осъдят да платите 1000 лв. глоба, ако сте виновен, наказателното производство ще се счита за приключило.


Да, точно по този член ми го отнеха и наистина съдът постанови 1.000 лв - чакам да влезе в сила присъдата и да ми я връчат :)
Благодаря!