Страница 1 от 1

Родителски права и издръжка по време на дело за развод

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2019, 13:22
от glagolina
Здравейте, нов регистриран потребител съм, но следя форума и публикациите в целия сайт.
Моля Ви, посъветвайте ме, какво трябва да съдържа една молба за присъждане на родителски права и за издръжка на малолетно дете в хода на дело за развод по исков ред? Не съм сигурна дали става въпрос за привременни мерки или друго. (Аз съм ответница и съм предявила отговор и насрещен иск.) В петитума на моя насрещен иск съм изискала възстановяване на издръжка за една година назад, считано от подаването от мен на насрещния иск. Бих искала да Ви попитам дали чрез подаване на молба за привременни мерки или по друг начин да помоля съда за присъждане на родителски права и за издръжка, докато тече делото и преди да излезе решение по дело за развод по исков ред? Как да озаглавя най-коректно документа – например „Молба“? Каква е терминологията („привременни мерки“ или нещо друго) и какви действия бих могла да предприема? Изисква ли се становище от „Социално подпомагане“? Имате ли впечатления какво точно представлява такова становище и конкретно в този случай дали се изисква?
Съпругът ми е извършвал спрямо мен и спрямо детето актове на домашно насилие. Съпругът ми по свое желание живее извън семейството и семейния ни дом, отказва и да изплаща издръжка на детето. В исковата си молба той е поискал да започне да изплаща издръжка на детето едва след края на делото.
Моля Ви за съвети. Всяко мнение би било много ценно за мен.

Re: Родителски права и издръжка по време на дело за развод

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2019, 05:26
от yonkov
Госпожо ще ви отговоря но мисля за разумно да потърсите адвокат. Ако нямате финансовата възможност, с молба до съда може да поискате да ви бъде назначен такъв ако отговаряте на условията. Защото нито съм запознат с исковата молба а още по малко със съдържанието и. До Районен съд (град) отговор на искова молба по пл.131 от ГПК по описа на Рс... по г.д. номер/година и номера на гражданския състав, който ще гледа делото. С препис за другата страна. И не е зле ОИМ да е придружена с насрещна искова молба а не просто с отговор и ви трябват свидетели да доказвате твърденията . Доводите не са доказателства :) демек това, което ще изложите в ОИМ и евентуално доводите в насрещната и.м. Срокът за отговор е един месец с него трябва да представите и насрещната .. Но ви трябва адвокат и за писането и за заседанията. Ако имате наистина големи финансови затруднения или нещо друго кажете ще ви я напиша безвъзмездно за да не изтървете срока.

Re: Родителски права и издръжка по време на дело за развод

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2019, 00:48
от georgiev_sfbg
...Искрено съчувствам на Съдията по делото! :D

ЗАКОН ЗА ПРАВНАТА ПОМОЩ
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135511185