Страница 1 от 1

Въпрос относно онлайн справка.

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2019, 14:55
от srednia
Здравейте,
Преди близо 2 месеца прекратиха досъдебното производство като основни мотиви бяха това,че престъплението е недоказано по безспорен начин.Сега 2 месеца по-късно има изпратено писмо за възобновяване на досъдебното от по-горен прокурор.При провека по номера на преписката на прекратеното досъдебно излиза следния текст
„Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката.
Последен изходящ документ: Постановление за самоотвод”
При проверка на номера на новата преписка с която е отменена старата излиза този текст:
„Преписката е решена от прокурор.
Отменя обжалваното постановление.”
При проверка на номера на старата преписка която е първоначално отменена,но в по горната прокуратура изписва това съобщение:
„Това е номер на административна преписка.
Преписката е решена от прокурор.
Потвърждава обжалваното постановление.”
Какво означават тези съобщения....?Какво обжалвано постановление има като аз не съм обжалвал,какво отменя и какво потвърждава,че нещо много неточно ми е написано?Благодаря предварително за отговорите1

Re: Въпрос относно онлайн справка.

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2019, 01:15
от doondie
Не разчитай на това, което са написали. След като по-горна инстанция е отменила постановлението на по-долната, тогава отиваш в по-долната и питаш какво става. Вероятно ще се окаже, че "е допусната техническа грешка" или "в понеделник ще получите отговор".

Re: Въпрос относно онлайн справка.

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2019, 09:15
от srednia
doondie написа:Не разчитай на това, което са написали. След като по-горна инстанция е отменила постановлението на по-долната, тогава отиваш в по-долната и питаш какво става. Вероятно ще се окаже, че "е допусната техническа грешка" или "в понеделник ще получите отговор".

Да но аз все пак не разбирам какво е обжалвано в крайна сметка,аз не съм обжалвал нито едно постановление от горе посочените,а на справката ми излиза ,че нещо си е обжалвано и т.н....
Поразпитах и доколкото разбрах това което пише в сайта за справките е вярно и не допускат грешки,въпроса е кое какво значи,веднъж се потвърждава обжалваното веднъж се отменя в крайна сметка аз не съм обжалвал нищо.....за самоотвода го разбрах,но другите две съобщения не ми са ясни какво означават?

Re: Въпрос относно онлайн справка.

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2019, 11:36
от doondie
Едно е какво пише, друго е какво се случва. Ще ти дам пример, за да ти стане ясно кой какво може да е направил и в твоя случай.

Пуснах жалба.
Районен прокурор отказва образуването на досъдебно производство.
Аз се жалвам на Окръжна прокуратура.
Окръжна прокуратура отменя решението на районния прокурор, казвайки му да извърши повторна проверка и му дава съответните инструкции.
Районният прокурор не иска да изпълни нареждането и обжалва решението на окръжния прокурор пред Апелативна прокуратура.
Апелативна прокуратура потвърждава решението на Окръжна и задължава районния прокурор да преразгледа преписката, като му дава задължителни указания.
Минава 1 месец, откакто съм се жалвал. По принцип срокът за отговор на жалба е 3 дни. На мен никой не ми беше казал, че е имало обжалване. Отивам в Районна прокуратура да попитам какво става, понеже ме бяха уведомили само за решението на Окръжна прокуратура и аз очаквах отговор от Районна прокуратура. И ми казват, че имало решение по преписката – за отказ да се образува досъдебно производство. Аз им казвам, че то е отменено от Окръжна прокуратура. Съответно те ми казват, че било обжалвано. Съответно отивам до Окръжна прокуратура. Те казаха да проверя в Апелативна прокуратура. Нямам представа как е възможно да не обменят информация по текущи преписки, но е факт. От Апелативна прокуратура ми казаха по телефона, че има решение и то е да се потвърди решението на Окръжна прокуратура. Аз не съм уведомен за това обжалване, защото не съм бил страна по жалбата. Съответно отивам пак до Районна прокуратура и им казвам какво са ми казали от още по-горестоящата инстанция. Провери жената за пореден път и се оказа, че – о, чудо! – действително било така. Беше ден петък и бяха минали 2 седмици от решението на Апелативна прокуратура. В понеделник от Районна прокуратура се сетиха най-накрая да ми отговорят на жалбата. Отново отказаха. Аз отново обжалвах. Отново им отвърлиха решението. Този път те взеха, че изпълниха предишните инструкции, понеже тонът на Окръжна стана вече по-твърд. Пак ми отказаха обаче. Явно районните прокурори ги е страх от започване на производства, които нямат гаранция, че ще спечелят. Много жалко, но това е действителността в страната – от държавното обвинение се крият като мишки.

Малко дълго стана, но се надявам, че ще ти е от полза.

Re: Въпрос относно онлайн справка.

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2019, 12:11
от srednia
Манджа с грозде общо взето...
Намирисва ми,че и при мен ситуацията се развива по подобен начин.
До колкото разбирам и ми се струва ,ме се случва,едината прокуратура обжалва решението на по горната не иска да образува ново досъдебно и така си потвърждават и отменят постановления,поне за моя случай така го разбирам.Благодаря все пак за изчерпателния отговор.