начало

Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София

Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот ivanvazovvv » 11 Мар 2020, 12:11

Здравейте. Преди малко ми се обадиха от районното РПУ да отида да си взема фиш от КАТ за превишена скорост. Събитието е от Юни 2019-та. Как стои ситуацията в момента с давност и обжалване. Има ли смисъл да дълбая в тази посока или директно да си плащам глобата? Снимали са ме на магистрала, където имало ограничение 90км/час, а съм карал със 151км/час, което излиза около 700 лева глоба или 500 ако я платя веднага. Да ходя ли да си взимам фиша? Горе-долу какви разходи ще ми излязат юридическите услуги, ако реша да обжалвам? Благодаря предварително за съветите!
ivanvazovvv
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 02 Май 2019, 19:48

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот jhoro » 11 Мар 2020, 17:28

За давност изобщо не може да се говори. По закон (ДОПК) „давностния срок започва да тече от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение“! Не от деянието, за което сте санкциониран. В случая - това задължение още не ви е предявено.
Единия вариант (по-лекия) е да платите или да посочите данни за лицето, което е извършило нарушението.
Втория - да обжалвате фиша, но шанса ви е практически нулев. Защото
Чл. 189. (15) Изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1870
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот doondie » 12 Мар 2020, 03:11

ivanvazovvv написа:Здравейте. Преди малко ми се обадиха от районното РПУ да отида да си взема фиш от КАТ за превишена скорост. Събитието е от Юни 2019-та. Как стои ситуацията в момента с давност и обжалване. Има ли смисъл да дълбая в тази посока или директно да си плащам глобата? Снимали са ме на магистрала, където имало ограничение 90км/час, а съм карал със 151км/час, което излиза около 700 лева глоба или 500 ако я платя веднага. Да ходя ли да си взимам фиша? Горе-долу какви разходи ще ми излязат юридическите услуги, ако реша да обжалвам? Благодаря предварително за съветите!

Здрасти,

Обжалването е безплатно, ако се защитаваш сам. Адвокат ще те таксува поне 300 лева, понеже е "длъжен" да иска поне толкова, без значение колко правно елементарен може да е случаят. Ако спечелиш делото, тогава можеш да поискаш да ти покрият разходите за адвокат. Ако изгубиш обаче, тогава хем ще си платил за адвокат, хем ще трябва да платиш глобата в пълен размер. О, а може и 150 лв за юрисконсултско възнаграждение да платиш на КАТ. За мен лично е противоконституционно да не можеш да се възползваш от отстъпката при обжалване. Държавата те принуждава да не търсиш правата си. Що за идиотски закон!?

Иначе давността е 2 години от влизането в сила на е-фиша (което се случва 2 седмици след връчването му лично или служебно, ако лицето не е открито на адреса си и новият му адрес не е известен, или след потвърждаването му при обжалване), ако междувременно не са предприети изпълнителни действия от страна на административнонаказващия орган (чл. 82, ал. 1 от ЗАНН), съответно 3 г. от издаването на е-фиша, ако не е връчен (чл. 80, ал. 1, т. 5 от НК).

Въпросът е дали можеш да си позволиш да платиш 300+ лв разходи (за адвокат, отделно за юрисконсулт, ако от КАТ пратят такъв да ги представлява), както и 200 лв пропусната отстъпка, в случай че загубиш. Оттам насетне си преценяваш как да действаш – дали да обжалваш или не; ако обжалваш, дали да наемаш адвокат, понеже гаранция няма, колкото и опитен да е той. Не виждам основание, на което да се опреш, освен ако има информация, която не ни е известна. Можеш да пледираш, че ограничение не е имало, както и че в закона пише, че ограничението на магистрала е 140, така че нарушението би следвало да е за 11 км над допустимото. Разбира се, те се очаква да представят схема/заповед/не знам си какво, на която да е указано, че точно там има въведено ограничение на скоростта с пътен знак.

Другият вариант е да не плащаш глобата и да се надяваш, че КАТ няма да я съберат принудително в давностния период – дали чрез НАП, дали чрез отнемане на книжката при "случайна" проверка, дали чрез отказ за извършване на поискана услуга. Би следвало първия път да ти връчат фиша, а следващия вече да ти вземат и книжката, което може да доведе до допълнителни разправии, така че ти си преценявай.

jhoro написа:По закон (ДОПК) „давностния срок започва да тече от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение“!
Глобите не са публични задължения, затова давността е различна и се изчислява при различни условия.
Последна промяна doondie на 12 Мар 2020, 19:58, променена общо 1 път
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот ivanvazovvv » 12 Мар 2020, 10:28

doondie написа:
ivanvazovvv написа:...За мен лично е противоконституционно да не можеш да се възползваш от отстъпката при обжалване. Държавата те принуждава да не търсиш правата си. Що за идиотски закон!?...

Уау! Благодаря за изчерпателния отговор :) Да, съгласен съм, че това наистина не е редно. Също не е редно ограничението на магистралата да е 90км/ч, което е единствената причина да търся вариант да не платя глобата. Предпочитам да ги дам тези пари на някой, който ги изкарва с труд, а не с измама.
ivanvazovvv
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 02 Май 2019, 19:48

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот doondie » 12 Мар 2020, 19:49

ivanvazovvv написа:Уау! Благодаря за изчерпателния отговор :)
Моля. Писах го 1-2 часа снощи, включващо времето за research. хаха :D

ivanvazovvv написа:Също не е редно ограничението на магистралата да е 90км/ч, което е единствената причина да търся вариант да не платя глобата. Предпочитам да ги дам тези пари на някой, който ги изкарва с труд, а не с измама.
Да не би по някаква случайност нарушението да е заснето на АМ "Тракия" между Стара Загора и Чирпан? Човъркаше ме усещането за déjà-vu, затова потърсих отново и действително бях видял вече нещо по въпроса.
След глоба за превишена скорост: Адвокат съди АПИ заради качеството на пътищата
И друг материал от 4 месеца преди това:
Експерти предлагат отпадане на ограничението от 90 км/ч по АМ „Тракия” между Чирпан и Стара Загора

Според жалващия се от първата статия ограничението е незаконосъобразно, тъй като няма текущ ремонт, нито дори планиран такъв. Можеш и да претендираш, че не си сниман от стационарна система, но предполагам, че съдът ще си изсмуче от пръстите, че напротив, нищо че е преместваема, камерата се води "стационарна", тъй като работела сама. Друг полу-аргумент би могъл да бъде, че "контролът" на ограничението на скоростта е на случаен принцип, което на практика води до неравноправно третиране на водачите (т.е. дискриминация), тъй като едни са наказани, а други – не. И това всъщност е умишлено поведение от страна на КАТ. Но отново – може да се окаже загуба на време и средства. Ако разполагаш и с двете, тогава можеш от принципна гледна точка да опиташ да се защитиш. Отделно от това би могъл и с адвоката, който е завел дело срещу АПИ, да се свържеш, за да го попиташ дали би могъл да се присъединиш като страна по делото. Не знам как точно стават нещата, ако е възможно изобщо и в какъв срок може да се направи. Знам, че групови искове са пускани и случайни хора, имащи правен интерес към делото, е можело да се включат – например когато КЗП заведе иск по някакъв повод, но не знам дали случаят с иска на адвоката позволява това.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот lawchoice » 12 Мар 2020, 23:54

Реших и аз да се включа по темата, понеже отдавна не съм се забавлявал толкова:
Не знам какво ще си изсмуче от пръстите съда, но така наречените от вас "аргументи" направо избиват рибата.
Хайде преди да се правим на тарикати, да се научим да спазваме правилата. Става ли?
В тая държава всеки разбира от политика, футбол и ... право, а после се оплаква по форумите, че парашутът му не се е отворил навреме и е претъръпял инцидент при сблъсъкът му със закона.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 760
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот doondie » 13 Мар 2020, 00:54

lawchoice написа:Реших и аз да се включа по темата, понеже отдавна не съм се забавлявал толкова:
Не знам какво ще си изсмуче от пръстите съда, но така наречените от вас "аргументи" направо избиват рибата.
Хайде преди да се правим на тарикати, да се научим да спазваме правилата. Става ли?
хаха В първия ми пост казах, че не виждам на какво може да се опре. Понякога обаче глоби биват отменяни не поради доводите на жалбоподателя, а след служебната проверка за законосъобразност, която съдът извършва. Аргументите (правилно са в кавички) във втория ми пост действително имат хумористичен елемент, но принципът, че във всяка шега има доза истина, смятам, е валиден и тук. Не съм си измислил нищо от себе си – просто съм синтезирал най-приемливото за случая от това, което съм чел в случайни дела в Интернет, колкото и абсурдно да звучи на пръв прочит, както и основанието за дело на адвоката, който е сред 8 500-те глобени за 2019 г. в този участък.

По отношение на наличието на противоречива съдебна практика – по моята жалба от преди 2 години срещу измислена глоба, за която странични свидетели нямаше, нищо че твърдяното нарушение е извършено в присъствието на пешеходци (които не съм бил пропуснал) и други автомобили, съответно имаше пълно разминаване в показанията на полицаите, които посочиха единствено себе си за свидетели, не беше предоставен видеоматериалът от камерите на полицейския автомобил, както и не бяха разгледани дори възраженията ми от АНО, глобата все пак беше потвърдена. Касационната инстанция заяви, че от други дела ѝ било известно, че камерите на полицейските автомобили снимали само вътре в купето. Съответно прие показанията на един от полицаите, който дори не беше актосъставител, които противоречаха на тези на другите – според него те били спрели пред мен, а според другите те се движели зад мен. Единият дори заяви, че съм се движел по улица, различна от посочената в АУАН. Противоречието в описанието на нарушението и в посочената за нарушена норма от закона също не беше взето под внимание. Нарушението на АНО, че не бил разгледал възражението ми (доказателство за което беше, че ги уведомявам за промяна в адреса) или че не ме бил уведомил за "резолюцията" си, за съда било несъществено, защото нямало да доведе до различен краен резултат, което е не по-малко абсурдно от глупостта, че камерите снимали само вътре в колата. Ако АНО беше направил проверка по възраженията ми, щеше да установи, че нарушение не е имало. Тотално игнорирана беше съществуващата съдебна практика в подкрепа на "защитната ми теза" – дори не споменаха в мотивите си, че съм посочил няколко дела в жалбата си. Също игнориран беше и доводът ми за недоказателствения ефект на АУАН, а напротив – съдът прие констатациите в него за доказани само и единствено на база разнопосочните показания на полицаите, без да обсъди дори факта, че АУАН не е доказателство, ако е оспорен, както и без да коментира дори бегло възраженията ми срещу измислените показания. Съставомерност на виновно поведение така и не успяха да докажат. Един от полицаите отговори на мой въпрос с каква скорост съм се движел – съобразена или не, че нямало понятие за съобразена скорост. Та, въз основа на това смея да твърдя, че да, съдът може да изсмуче от пръстите си, каквито доводи реши, колкото и абсурдни да са те, особено когато е крайна инстанция.

По отношение правенето на тарикати – ОП никъде не казва, че нарочно е летял със 151 км/ч по автомагистралата, по която лимитът на скоростта е 140 км/ч по закон, и сега иска да избяга от отговорност. Той дори не си спомня случая. Да, 151 км/ч също е наказуемо, но разликата в глобата за нарушение с 11 и с 61 км/ч е 650 лв. На тарикат в случая се прави държавата, която не просто не извършва своето задължение по поддръжка на пътната инфраструктура в продължение на 3 години, но и умишлено издава глоби за това, че ограничението на скоростта в следствие на нейното бездействие не се спазва.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот lawchoice » 13 Мар 2020, 10:53

doondie написа:хаха В първия ми пост казах, че не виждам на какво може да се опре. Понякога обаче глоби биват отменяни не поради доводите на жалбоподателя, а след служебната проверка за законосъобразност, която съдът извършва. Аргументите (правилно са в кавички) във втория ми пост действително имат хумористичен елемент, но принципът, че във всяка шега има доза истина, смятам, е валиден и тук. Не съм си измислил нищо от себе си – просто съм синтезирал най-приемливото за случая от това, което съм чел в случайни дела в Интернет, колкото и абсурдно да звучи на пръв прочит, както и основанието за дело на адвоката, който е сред 8 500-те глобени за 2019 г. в този участък.


Мен форумната /уличната/ истина не ме интересува. Интересува ме само тази, която са успяли да установят страните в кориците на делото.

doondie написа: По отношение правенето на тарикати – ОП никъде не казва, че нарочно е летял със 151 км/ч по автомагистралата, по която лимитът на скоростта е 140 км/ч по закон, и сега иска да избяга от отговорност. Той дори не си спомня случая. Да, 151 км/ч също е наказуемо, но разликата в глобата за нарушение с 11 и с 61 км/ч е 650 лв. На тарикат в случая се прави държавата, която не просто не извършва своето задължение по поддръжка на пътната инфраструктура в продължение на 3 години, но и умишлено издава глоби за това, че ограничението на скоростта в следствие на нейното бездействие не се спазва.


Авторът на темата не си спомнял за случая, хубаво, точно за това сега го търсят от районното, за да му припомнят.
Държавата /макар и да не съм сигурен, какво влагаш в това понятие/ щеше да се прави на тарикат, ако именно тя, а не авторът на темата, натискаше педала на газта. 140 км/ч е максималната скорост за движение по автомагистрала, а не препоръчителната такава!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 760
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот jhoro » 13 Мар 2020, 18:48

Ще си позволя една лека добавка.
lawchoice написа:140 км/ч е максималната скорост за движение по автомагистрала, а не препоръчителната такава!

И то - говорим за „Стандартно ограничение на скоростта (освен ако с пътни знаци не е указано друго)“, както е термина на страницата „Транспорт > Пътна безопасност“ на Европейската комисия!
Сигурен съм, че така фриволно разсъждаващия doondie много добре знае, че във Великобритания - стандартното ограничение на скоростта е 112 км/ч (70 мили). И само за част от МПС-тата - за другата част е по-ниско. И че на много места има светещи табели (пътни знаци), с които се ограничава скоростта в зависимост от условията.
Другото е, че само в България (от ЕС) ограничението е такова. В другите държави (вкл. Германия) е по-ниско!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1870
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот doondie » 13 Мар 2020, 21:34

lawchoice написа:Мен форумната /уличната/ истина не ме интересува. Интересува ме само тази, която са успяли да установят страните в кориците на делото.
При моята глоба т.нар. истина беше "установена" чрез лъжесвидетелстване на полицаи. Как да докажа противното, след като съдът дори не иска да провери видеозаписите от полицейския автомобил? Можеш да видиш данните за делото в темата ми:
Не съм се бил явил на делото, казва районният съд
При желание от твоя страна мога да кача жалбата ми до административния съд, дори и протоколите (и от делото в районния съд), за да се убедиш за какво правораздаване става дума, без да вземаш предвид моето мнение тук.
Толкова за личния ми опит.

lawchoice написа:Държавата /макар и да не съм сигурен, какво влагаш в това понятие/ щеше да се прави на тарикат, ако именно тя, а не авторът на темата, натискаше педала на газта. 140 км/ч е максималната скорост за движение по автомагистрала, а не препоръчителната такава!
Точно така – ограничението по закон е 140 км/ч и ОП е имал предвид точно това при избора на скорост на движение, затова би си платил глобата веднага, ако беше за 11 км/ч над допустимото, не 61 км/ч, в каквото нарушение умишлено е уличен чрез незаконосъобразното поставяне на знак за ограничение на скоростта. Под "държавата" имам предвид Агенция "Пътна инфраструктура" и Отдел "Пътна полиция" към МВР, които в случая са си направили една "хранилка", в капана на която са хванати почти 8,5 хиляди водачи през миналата година. Все още няма потвърждение от ОП дали изобщо става дума за този участък, но въпросът е принципен. Не съм пътувал там и не знам дали има напомнящи знаци, но ако е един, единствен, тогава е съвсем в рамките на приемливото да не бъде възприет от всеки водач, особено ако до този момент се е движел със 120-140 км/ч и евентуално е извършвал някаква маневра при преминаване край знака.

jhoro написа:Сигурен съм, че така фриволно разсъждаващия doondie
Разсъждавам "фриволно", защото се опитвам да помогна на ОП. Вече изразих мнение, че според мен няма солидно основание за обжалване, на което да се опре. Ако все пак реши да го направи, се опитвам да му дам някакви насоки, а не да го обвинявам, че се прави на тарикат, тъй като негово право е да обжалва, ако прецени по една или друга причина да го направи. Не знам какво е вътрешното му убеждение в случая – счита ли, че съзнателно е шофирал със 151 км/ч при ограничение от 90 км/ч, но не това е обект на дискусия, а молбата му за помощ.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Електронен фиш от КАТ за превишена скорост

Мнениеот lawchoice » 14 Мар 2020, 17:27

doondie написа:
lawchoice написа:Мен форумната /уличната/ истина не ме интересува. Интересува ме само тази, която са успяли да установят страните в кориците на делото.
При моята глоба т.нар. истина беше "установена" чрез лъжесвидетелстване на полицаи. Как да докажа противното, след като съдът дори не иска да провери видеозаписите от полицейския автомобил? Можеш да видиш данните за делото в темата ми:
Не съм се бил явил на делото, казва районният съд
При желание от твоя страна мога да кача жалбата ми до административния съд, дори и протоколите (и от делото в районния съд), за да се убедиш за какво правораздаване става дума, без да вземаш предвид моето мнение тук.
Толкова за личния ми опит.


Умишлено не коментирах дългия абзац от предходният ти пост. Първо, защото вече сме коментирали с теб как следва да процедираш, ако смяташ, че волята на съда е била формирана порочно - при наличие на престъпни обстоятелства от значение за делото. Другата причина е, че този абзац касае законосъобразността /правилността на крайния извод и качеството на мотивите/ на влязъл в сила съдебен акт. Друга, различна от тази в съдебния акт, преценка на релевантните към казуса юридически факти, може да бъде направена едва след успешно проведено производство по отмяна на този влязъл в сила съдебен акт. Това производство се реализира пред компетентния съд при изчерпателно изброени хипотези, а не тук във форумът. Така че независимо дали са правилни или не влезлите в сила съдебни решения следва да бъдат зачитани дори и тук във форума. Другото означава разпад на държавността.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 760
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron