начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Преписки

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Преписки

Мнениеот ann92 » 22 Апр 2020, 10:15

Здравейте!
По време на семинарни упражнения стана въпрос за преписки. Въпросът ми е какво представлявляват те, има ли разлика между полицейска преписка, преписка по предварителен отчет, както и тези изпращани от прокурора до полицията. Има ли и ако да каква е разликата между тези , които прокурора изпраща на полицейския инспектор, оперативен работник и разследващ полицай.
Какво се съдържа в тези преписки?
Благодаря предварително!
ann92
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Апр 2020, 10:07

Re: Преписки

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Апр 2020, 19:08

Преписка, ако - искате да изглеждате академично, трябва да направите разграничение - между канцеларско дело, тоест - това - което е притиснато с телбоди и кламери и прошнуровано и - това - което е всъщност номера на делото.

Като се каже - дело номер 314, се разбира - едновременно - хартиеният носител и самото дело. Така са ме учили, това придава и изказ на изпитваният. Трябва да спечелите преподавателя, по принцип по Наказателно право и процес, са строги - мен са ме карали наизуст - целият Наказателен кодекс, абе - такива фолклорни работи - мога да си говоря безкрай.

Преписките - по същество биват - заявителски материал - това се случва, когато - твърдиш, че мазето ти е обрано и изброяваш какво е откраднато и т.н. Има протокол от явно нарушение - примерно - полицията вижда, че е разбито мазето - съставя лек протокол - не утежнява нищо - тъй като собственикът може сам да е разбил мазето си, поставя лепенка - 4-то РУП, ако някой се обади, обади, дотук. По последното изречение - не се завежда никаква преписка.

Прокурорът е - фигура - там си има сума ти фенове на Наказателното право (впрочем - аз съм Граждански адвокат, но съм го минавал това, като стаж), пишат се докладни до Прокурора, така и така - ще повдигате обвинение или - няма - това са кореспондиращи писма - те нямат характер на акт. Прокурорът прави прокурорска преписка след като получи данни от полицията - а може и сам да се изплеска с преписка, но връща материалите, които са му внесени - за разследване, като това се случва в сградата на МВР, но - не от точно униформени, униформени - разследват пиянските прояви на шофьори.

З.М. - заявителски материал.
Пр.Пр. - прокурорска преписка - Прокурорската преписка - командва Заявителската, тоест горе-долу така седят нещата.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4909
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Преписки

Мнениеот bvoykov » 25 Апр 2020, 21:19

Аз лично не правя разлика между полицейска и прокурорска преписка. Според мен полицейска се образува, когато жалбата се подаде в полицията, но за тях няма данни все още за извършено престъпление и затова извършват проверка по тази жалба или сигнал. Ако намерят данни, изпращат на прокурора за произнасяне. Прокурорска има вече, ако жалбата е била подадена в прокуратурата, но от същата не може да се приеме, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно, поради което прокурорът разпорежда да се извърши проверка и оттам "прокурорска преписка". Това е по-скоро технически въпрос, затова и не съм се интересувал, не мисля, че е фатално да не се прави разлика между прокурорска и полицейска преписка. Това, което за мен е важно е, че преписката не е "наказателно дело" в истинския смисъл на думата, защото приложените към нея документи имат характера само на сведения, а не на доказателства. Доказателства извън процеса не може да има затова обичайно преписките предхождат образуването на наказателното производство и материалите от тях не могат да се ползват като доказателства. Обикновено се прилагат докладни записки, жалби, експертни справки понякога и всякакви други документи, понякога и видеозаписи, фотоснимки и т.н. Важното е като се вземе бялата папка с досъдебното производство да се знае, че не всичко, което е прошнурувано в нея, е "доказателство" по смисъла на НПК, защото в тези папки слагат и преписките, заедно с докладните записки и други документи, които са се "джуркали" между полицаи и институции преди образуването на ДП. Често в практиката, ако имаме извършена някаква проверка и полицейските служители са писали докладни записки, после същите ги призовават като свидетели, за да могат да ползват събраната чрез преписката информация като доказателство именно поради причината, че нямат характера на такова, щом са събрани в хода на преписката и нито прокурорът, пък още повече и съдът, не следва да базират изводите си върху тях. Разбира се, има и порочна практика да се преписва написаното от полицая и да се възпроизвежда в протокола за разпит, което според мен не е редно.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 295
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Преписки

Мнениеот lexy21 » 26 Апр 2020, 09:40

Преписката представлява сбор от различни материали, отнасящи се до определен въпрос. Идентифицирането на преписките става чрез деловодното им завеждане с различни номера в различните структури - № .... по описа за еди коя си година на (структура). За разграничаването на различните видове преписки различните структури могат и често въвеждат деловодна номенклатура, като видът на преписката (въпросът, до който се отнася) често е разпознаваем от буквите/цифрите в номера й. Това е въпрос на вътрешна организация. Един и същи сбор от материали, отнасящи се до един и същи въпрос, има различни номера по описите на различните структури, които имат компетентност, свързана с него. Така например едни и същи материали се идентифицират в прокуратурата чрез пр. пр. № ... по описа на ... прокуратура и ЗМ № .... по описа на еди кое си районно, например. Разлика между преписките, които прокурорът изпраща на полицейския инспектор, оперативния работник и разследващия полицай е по същество на въпросите, които се техен предмет - най-общо първите двама извършват проверки от различен характер, а разследващият полицай е орган на досъдебното производство и "неговата преписка" всъщност е имнено такова - досъдебно производство. Какво се съдържа в преписката също зависи от нейния вид. Например една "полицейска" преписка, образувана по повод изпратена прокурорска преписка със сигнал по Закона за здравето относно лице, за което се твърди, че отговаря на условията за задължително настаняване за лечение в лечебно заведение и се иска прокурорът да упражни правомощията си да сезира съда в тази връзка, ще съдържа материали от възложената на полицейския инспектор, обслужващ района по мостежовиеене на лицето, проверка - обяснения от съседи, управител на етажна собственост, справка от личния лекар на лицето и т.н. Тази преписка ще има един номер по описа на прокуратурата и друг номер по описа на РУ. Преписката, свързана с образувано досъдебно производство, ще съдържа протоколи от съответните дейстивя по разследването и така нататък...
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2606
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Преписки

Мнениеот ann92 » 30 Апр 2020, 17:12

Аха , разбрах. Благодаря за отделеното време
ann92
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Апр 2020, 10:07


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron