начало

Щабът: Носете маски – ще карате вируса по-леко Щабът: Носете маски – ще карате вируса по-леко

108 НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


108 НПК

Мнениеот llilia » 17 Ное 2004, 16:40

Мислите ли, че Залогоприемателят от който са иззети заложените вещи има право да иска връщането им на основание чл.108 от НПК. В него пише, че собствениците на веществените доказателства имат право да искат...................... Залогоприемателя не е собственик, въпреки, че ако залогът ако е търговски /какъвто е случаят, който ме интересува/ залогоприемателят има право да се разпореди в веща в случай, че отпуснатият заем не бъде върнат в уговорения срок.
llilia
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 11 Ное 2004, 22:54

Re: 108 НПК

Мнениеот 123 » 17 Ное 2004, 17:05

Не, не може - дали и е търговски залога или по ЗЗД или особен залог заложената вещ не е собстевност на залогоприемателя. В зависимост от вида на залога той може да се удовлетвори от цената на заложнота вещ при неизплънение на обезпеченото със залога вземане съдебно (чрез съдия-изпълнителя) или извънсъдебно, като се разпореди с вещта, предмет на залога, от свое име, но за СМЕТКА на длъжника. така че не може да му се предаде, но в този случай ноговото заложно право няма да се счита за погасено, дори и вещта, предмет на залога, да се намира в държане на разследващите органи.
123
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron