Страница 1 от 1

Престъпна лекарска небрежност

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2005, 21:50
от Потърпевш
Здравейте,

Дъщеря ми е на 4 месеца и наскоро и бе открита придобита луксация на тазобедрената става. Диагнозата е лечима на този етап с около 90% шанс за благоприятно развитие, но самото лечение което се прилага с каишки на Павлик е един малък ад за бебето и за родителите в продължение на няколко месеца. Краката на детето са стегнати в неподвижна и мъчителна позиция през цялото денонощие и така минимум 3-4 месеца. Съответно детето не спира да реве, загуби апетит и нормалното му развитие е под въпрос.

Проблема е че всичко това можеше да бъде избегнато, ако акушерите и личния лекар имаха поне малко понятие от професиите си. Ето за какво става въпрос:

http://www.mh.government.bg/administrative_serve2.php

Това е "Методично указание за профилактика, ранна диагностика и лечение на вродената и предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородени" на министерството на здравеопазването от преди 4-5 години.

В това указания ясно са написани задълженията на акушерите и личните лекари, които в нашия случай не са спазени и се е стигнало да придобитата луксация:

В родилния дом:
1. детето е дръжано с краката нагоре от акушерките въпреки че абсолютно забранено
2. не е обуто с профилактични гащички, които имат 88% успех в превенцията на заболяването
3. не е насочено за преглед към специалист въпреки, че е в рисковата група за това заболяване

Личния лекар има същите задължения по т.2 и т.3, но и той ги "пропуска".

Ако поне на едното място си бяха свършили работата, луксацията нямаше да се случи или щеше да бъде в много по-лека степен и бързо лечима.

ВЪПРОСА МИ Е КАКВИ ПРЕТЕНЦИИ МОГА ДА ИМАМ КЪМ АКУШЕРИТЕ И ЛИЧНИЯ ЛЕКАР.

Не става въпрос за пари, просто искам възмездие и ако е възможно такива "мърлячи" да им бъде забранено да практикуват.

Моля за вашите съвети.

Re: Престъпна лекарска небрежност

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2005, 22:26
от lubimec 13
да не те разочаровам , ама как ще докажеш причинно - следствената връзка между лекарската грешка и по -точно отговорността ще бъде за бездействията им , нали всичко се доказва с експертизи . Коя ще е тая съдебно -медицинска експертиза , която ще се произнесе по категоричен начин да установи увреждането и че то е резултат от тези и тези действия / както сочите че са вдигали детето с крачета нагоре / и /или бездействия на екипа в родилното отделения и след това на личния лекар .
Лично аз съм много скептично настроена , наслушала съм се на експертизи , от които отгоре на всичко се вменява и вина на пострадалите , което е абсолютно недопустимо .
Ако искате да опитате , то поне намерете колега , който е с опит в областта на непозволеното увреждане .
Успех !

Re: Престъпна лекарска небрежност

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2005, 11:00
от sunny_75
Надявам се, денцето Ви да оздравее. От чисто човешка гледна точка, Ви съветвам да започнете "борбата". Необходимо е да бъде спрян този ад в здравеопазването. Като дъщеря на един и сестра на друг лекар, АБСОЛЮТНО съм съгласна с това, че е време такива мърлячи като описаните от Вас, да напуснат професионалното поприще на медицината. От юридическа гледна точка, liubimec 13 е прав/-а. Ще Ви бъде безобразно трудно да успеете. Най-малко защото въпросната съдебно-медицинска експертиза се извършва от лекари, които страдат-най-общо казано-от грешна представа за понятието "колегиалност", а това практически просто "затваря кръга" за пострадалите.

Re: Престъпна лекарска небрежност

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2005, 15:14
от benzi
Моля, изложете повече подробности по случая!Протичане на бременноста, раждането,кога е диагностицирана луксацията / в родилното отделение или след изписването/,с какви документи разполагате / епикризи,снимки,ехографии,направления и т.н./.
С уважение към Вас.http://lex.bg/members/benzi/

Re: Престъпна лекарска небрежност

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2005, 17:03
от 136
----------------

Re: Престъпна лекарска небрежност

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2005, 17:32
от .....
Имам сходен проблем. В следствие на грешна диагноза - опасност за живота ми. Ако има адвокати с достатъчно опит в тази област, моля да оставят мейл, при желание разбира се.