начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

За наркотичните средства

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


За наркотичните средства

Мнениеот Ангелов_3 » 10 Апр 2005, 12:33

Колеги, имам два въпроса:
В закона се казва, че Физико-химичната експертиза на иззето наркотично средство трябва да се извършва най-малко с два различни аналитични метода. Но един химически анализ включва както качествен анализ на веществото (т.е. да се определи вида на веществото), така и количествен анализ (т.е. да се определи количеството му в пробата). От закона не става ясно трябва ли задължително и двата аналитични метода да засягат количествената и качествената страна на въпроса?

И един подвъпрос:
Имах един случай, при който физикохимичната експертиза на марихуана беше извършена по два метода: тънкослойна хроматография и газова хроматография. Допитах се до химик и той каза, че тези методи са сходни и се базират на общ аналитичен принцип (т.е. не може да се каже че са напълно различни), а също и че с първия метод се извършва само качествен анализ, а с втория - и качесвен и количествен.

Какъв е вашият коментар по двата въпроса?
Ангелов_3
 

Re: За наркотичните средства

Мнениеот stavrev » 12 Апр 2005, 00:38

По принцип винаги правят тези два анализа.
Това за идентичността на анализите не го знаех.Щом е така,ще се иска трети,който е различен от тях/ако съществува такъв/. Мисля че в такъв смисъл е изискването в закона.
stavrev
Потребител
 
Мнения: 485
Регистриран на: 07 Дек 2001, 20:31

Re: За наркотичните средства

Мнениеот Ангелов_3 » 12 Апр 2005, 18:03

За stavrev:
Да, има и други методи за анализ. Във фармацията анализа на марихуана се извършва с газов хроматограф, но след него се извършва и анализ с масспектрометър, при което анализа става изключително прецизен и точен.
За всички:
Моля, ако някой знае още нещо по горепосочените въпроси, не да сподели. Благодаря ви предварително.
Ангелов_3
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron