начало

Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени

Запитване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Запитване

Мнениеот Добрева » 15 Апр 2005, 14:06

Здравейте!
Бих искала да Ви запитам имате ли информация какво е необходимо, за да се провежда психологическа експертиза на лица, задържани в МВР? Става дума за тази експертиза, която показва дали лицето е адекватно, която се изисква за всеки арестант, а не за съдебно-психиатричните експертизи, които се взимат под внимание от съда.
Какво е необходимото образование, ценз? Какъв инструментариум се използва?
Благодаря & успехи!
Добрева
 

Re: Запитване

Мнениеот plprodanov » 15 Апр 2005, 14:13

Уважаема госпожо, такава ПСИХОЛОГИЧНА експертиза се назначава единствено от орган на разследването /следовател или дознател/. По конкретно производство с оглед фактите имащи отношение /правнорелевантни към предмета на доказване в процеса/. Психолога следва да има специалност - клинична психология/, когато експертизата е по наказателно производство. Не ми е известен случай когато се прави експертиза на лице задължано в МВР и което не е обвинено в нищо. За какво ще бъде осведетелствувано тогава? Не е вярно че такава експертиза се изисква за абсолютно всеки арестант а само при основателно съмнение в неговата психична изводимост за да се установи правилно ли възприема фактите и може ли да дава достоверни обяснения за тях. Например ако лицето е свидетел. Най често тая експертиза се прави в комбинация с психиатър и става комисионна /различни специалисти участват/. Ползувания инструментариум не е проблем на разследващия орган и се определя от вещото лице съобразно това на какви въпроси следва да отговори. Тоест вещото лице изпълнява постановлението на органа назначил експертизата - както точно и ясно е формулирано в НПК. Единствено там в този процесуалтно правен акт.
plprodanov
Младши потребител
 
Мнения: 47
Регистриран на: 20 Фев 2005, 20:50

Re: Запитване

Мнениеот Галина » 15 Апр 2005, 18:31

А Вие сте?!
Галина
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron