начало

КПКОНПИ не е съгласна, че трябва да плаща 100 000 лева на Трайчо Трайков КПКОНПИ не е съгласна, че трябва да плаща 100 000 лева на Трайчо Трайков

Tursq suvet

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Tursq suvet

Мнениеот klienta » 23 Сеп 2002, 15:28

Predi 1 godina na bashta mi, koito e ET, e sustaven akt ot HEI. Sled tova e polu4eno postanovlenie, 4e mu e nalojena globa. Akta ne e objalvan v zakonoviq srok, taka 4e globata e v sila. Bashta mi e uvedomen, 4e plashtaneto na globata trqbva da stane v kasov salon, kudeto se plashtat danacite. No ot togava (blizo godina vreme), ot tam ni uvedomqvat, 4e globata ne e "izlqzla". Ne znam na kakvo se dulji tova, dali oshte ne e opredelen razmera i, ili prosto poradi burokraciq se e zagubila na ne4ie buro. Ta iskam da popitam mojem li da iziskame neinoto deistvie, za da znaem dali izoshto shte plashtame neshto ( i dali tova e v nash interes)? Ili puk ima davnost za podoben akt na administraciqta?
klienta
 

Re: Tursq suvet

Мнениеот Кларк Кент » 23 Сеп 2002, 19:30

Наказателните постановления се привеждат в изпълнение в тридневен срок от влизането им в сила, като административнонаказващият орган /във вашият случай ХЕИ/ е трябвало в този срок да предприеме действия за това. Не бързайте да плащате, защото съгласно чл.82 ал.1 б."а" от ЗАНН наказателно постановление с което е наложено адм. наказание "глоба" не се изпълнява ако са изтекли 2 години от налагането му. Все пак може да проверите в ХЕИ как стои въпроса с привеждането в сила на НП, но рискувате да им обърнете внимание върху забавянето. Преценете сам. Всичко зависи от това колко време ви остава до изтичането на въпросните две години от влизане в сила на НП.
Кларк Кент
 

Re: Tursq suvet

Мнениеот Svircho » 03 Окт 2002, 13:27

Ot vaprosa vi stava yasno 4e e iztekla okolo godina ot sastavyaneto na NP. naistina spored ZANN davnostta e 2 g. a absolyutnata davnost e 3g. no imaite v predvid, 4e davnostta ne se prilaga slujebno a vie sami tryabva da se pozovete na neya. Taka 4e po dobre iz4akaite i ne barzaite da pla6tate globata dori i da vi doide izvestie za tova.
Svircho
 

Re: Tursq suvet

Мнениеот Deyan_M » 03 Окт 2002, 13:54

Другия вариант е да обжалваш НП въпреки, че срока според теб е изтекъл и считаш същото за влязло в сила. Първото нещо, което трябва да направиш, за да разбереш това обстоятелство, е да установите дали при връчването на НП нарушителя лично го е приел /подписал разписката и т.н./. Ако това не е така, то НП не се счита за връчено, тъй като ЗАНН изрично предвижда връчването да стане с/у подпис на нарушителя, което значи единствено и само лично.............ако разбира се не е упълномощен някого да го приеме. ЗАНН не урежда връчването на НП на субекти-търговци /ЕТ, ООД и т.н./, а само на физически лица, като по тази причина приемането на НП може да стане само от лице с представителна власт. Т.е. това ще е основание, съда да признае срока за спазен, тъй като същия не е започнал и да тече. Разбира се в жалбата ще трябва да посочиш описаното по-горе, понеже много съдебни състави прилагат НПК досежно връчването на пизовки и книжа. Т.е. порочна е практиката им. Всичко казано до тук, касае случая при нередовно връчване на НП. Ако обаче същото е връчено редовно, то те съветвам да заемеш пасивна позиция, с оглед изтичането на давностните срокове по изпълнение на наказанието. Апропо сигурен ли си, че е наложена глоба а не имуществена санкция-виж добре! Т.е. това не променя нещата, но има разлика. Видно обаче от това което си написал се споменава глоба. Това е възможно само ако бащати е санкциониран в качеството си на ФЛ, а не на търговец. Нищо, че ЕТ също са физически лица. Те също се санкционират с им. санкции, а не с глоби.
Ако въпреки изтичането на срока /2г. респективно 3 г., ако в срока от 2 г. са ппредприемани действия по изпълнение на наказанието/ органа по събирането на вземанията предприеме действия по принудително събиране, можеш да се позовеш на изтеклия давностен срок, като обжалваш действията на публичния изпълнител. Агенцията за държавни вземания е органа осъществяваш принудителното събиране на неданъчни задължения.
Апропо, дори и НП да не е връчено по реда пак можеш да си траеш както се казва. Ако въпреки това предприемат събиране на глобата, то постъпваш по начина посочен първоначално от мен.
Ами за сега толкова:-)
Deyan_M
 

Re: Tursq suvet

Мнениеот Deyan_M » 03 Окт 2002, 15:38

klienta
Всъщност едва след като ти писах първия отговор прочетох, че споменаваш за обжалване на акта. Акта не се обжалва, по него се правят само възражения. На обжалване подлежи наказателното постановление /НП/..............за неговото обжалване явно имаш предвид.
Deyan_M
 

Re: Tursq suvet

Мнениеот hebigatsu » 03 Окт 2002, 16:29

Колегите са прави. По добре не провокирайте прибиране на дължимото от държавата. Но има нещо, което ми направи впечатление в изложението на въпроса и ме принуждава да ви обърна внимание на една подробност, а именно: " ..Ne znam na kakvo se dulji tova, dali oshte ne e opredelen razmera i, ili prosto poradi burokraciq se e zagubila na ne4ie buro..", което ме навежда на мисълта, че в наказателното постановление не е посочен размера на глобата. Ако това е така, налице е нарушение на чл.57 ал.1 т.7 от ЗАНН, което води до нищожност на административнонаказателния акт( в случая на наказателното постановление) и никой не може да ви иска заплащане на санкцията.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42

Re: Tursq suvet

Мнениеот klienta » 04 Окт 2002, 23:15

Dragi hebigatsu, prav si. V akta ne e poso4en razmera na globata. Tova naistina li vodi do nishtojnost na akta?
klienta
 

Re: Tursq suvet

Мнениеот hebigatsu » 05 Окт 2002, 16:58

В такъв случай издаденото наказателно постановление във всички случаи е негоден за принудително изпълнение акт, който при атакуване пред съд ще бъде проглъсен за нищожен. Но и без да бъде атакуван по съдебен ред, същият не може да породи правни последици, тъй като липсва конкретизация на наложената санкция. От тук нататък изборът е ваш.(Имам предвид какво да правите - да си мирувате или да атакувате акта по съдебен ред)
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42

Re: Tursq suvet

Мнениеот hariman » 05 Окт 2002, 18:29

Saglasen sam, 4e lipsata na sankciya kato zadaljitelen element ot NP, vodi do negovata nishtojnost, no vav vaprosa neprekasnato se govori za AKT i me interesuva dali tova e prosto greshka ili pak nyama izdadeno NP?
hariman
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: Tursq suvet

Мнениеот Deyan_M » 07 Окт 2002, 09:33

klienta!!!! Ти прочете ли това, което ти написах? Четейки и отговорите на колегите, то оставам с впечатление, че може въобще да не ти е връчвано наказателно постановление. Със самия акт за административно нарушение не може да се наложи глоба или имуществена санкция. Тя се налага с наказателно постановление. Макар и да е минала една година от съставянето на акта, то наказателно постановление може да бъде издадено като се антидатира както се казва на жаргон. Т.е. за да се спази 6-месечния срок за издаването му от съставянето на акта, то същото се издава със задна дата............много порочна практика на доста администрации, имащи такива правомощия.
Уточни за какво става въпрос!
Deyan_M
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron