начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Делото срещу Майкъл Шийлдс

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Делото срещу Майкъл Шийлдс

Мнениеот адвокат Василев » 29 Юли 2005, 15:53

Колеги, какво мислите за делото срещу английския фен. Не е ли високата присъда резултат от неадекватна адвокатска защита?
адвокат Василев
 

ot gravdanin ne pravist

Мнениеот Kostova » 29 Юли 2005, 16:22

Г-н Василев ,аз съм с силно развито чувство за отговорност .така сме възпитани повечето от нашето поколение.Моето мнение по въпроса е че не може да се представяме само за пред света строги и справедливи относно закона,а когато стане въпрос за престъпление извършено от наши сънародници да се отнасяме много по снизходително.Я си помислете на колко години беше осъден полицая който застреля Елеонора от София.На колко години беше осъден хулигана дето след мач рани младо момиче в София.Ще се намерят ли убийците на детето и жената в Обзор,макар че се знаят и т.н.На фона на тези престъпления това наказание е направо жестоко, трябва да има осъден може би и на толкоз колкото е в момента ,но при други обстоятелства.Помислете за мед.сестри за нашите хиляди младежи дето са в Англия какво ще стане с тях...
Kostova
 

Re: Делото срещу Майкъл Шийлдс

Мнениеот stavrev » 31 Юли 2005, 01:19

адвокат Василев написа:Колеги, какво мислите за делото срещу английския фен. Не е ли високата присъда резултат от неадекватна адвокатска защита?

Каквата и да е адв.защита, наказанието не може да се определя съобразно нея.
Ако е имало отегчаващи вината обстоятелства присъдата ще е справедлива.
stavrev
Потребител
 
Мнения: 485
Регистриран на: 07 Дек 2001, 20:31

Мнениеот колежка » 31 Юли 2005, 10:26

Не мога да приема невъздържаната реакция на Англия по повод процеса и убедеността на коментаторите, че Шийдс е невинен. Последната идея е да се изпращат бланки до нашия президент с искане Шийлдс да бъде освободен... За тях няма значение, че има още две съдебни инстанции, които ще проверят законосъобразността на присъдата. Не е ли редно държавна институция да реагира официално за недопустимата намеса в работата на нашата съдебна система.
колежка
 

Nakazatelno ni pravo sasdadeno ot plejada ot mastiti juristi

Мнениеот Gost » 31 Юли 2005, 10:37

Kakvo izliza - edin v Anglija si priznava, che toi e izvarschiteljat, no poneze ( kachestvenoto ni) sledstvieto e prikljuchilo, tova izobschto ne se vzema predvid? A nie inache imame mnogo dobro evropeisko zakonodatelstvo, sazdadeno ot kup "baschti na BG-pravoto".
Gost
 

към Гост

Мнениеот Maggie » 31 Юли 2005, 21:02

Самопризнанието следва да бъде направено по точно определен ред, за да може на същото да се признае доказателствена сила и да се счита на това основание за годно доказателствено средство!!! Освен това нека не се забравя, че отдавна САМОПРИЗНАНИЕТО НЕ Е "ЦАРИЦАТА НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА" И СЛАВА БОГУ!!! Ами представете си ,че утре и вие направите самопризнание,че не Шийлдс,че не някой друг, а вие самият сте извършителят на деянието...значи ли това, че действително е така-НЕ,или поне НЕ до доказване на противното, защото следва да се докаже истинността на признанието ви, и то наред с останалите доказателства и доказателствени средства, а не да се гледа на него изолирано ...
Maggie
 

Мнениеот Станиславова » 01 Авг 2005, 09:05

Смятам , че присъдата е абсолютно адекватна към обвивениета . Да не забравяме , че опита се наказва като довършено престъпление . Нека шанса даден от лекарите за още живот на Мартин да не влияе на окончателното ни становище по делото . Колега Василев , Вие кога за последен път сте ходил на мач и сте видял отблизо агитка ?
При този младеж резултата - проблем е само въпрос на място и на време . Казвам го като личен участник в процеса , който обсъждате /бях натоварена с процесуалното представителство на пострадалия/ .
А по повод критиката Ви към защитата - нека да не правим рейтинг на гърба на други колеги . Не е честно . Особено ако не се познава процеса .
Станиславова
 

ezik moj - vrag moj

Мнениеот iata » 01 Авг 2005, 10:02

"обвивениета" :? радвам се да разбера, че юридическият ни речник се обогатява непрекъснато :lol: :lol:
iata
Потребител
 
Мнения: 416
Регистриран на: 07 Май 2002, 16:24

Мнениеот Гост » 01 Авг 2005, 13:11

Гост, влез в час и не приказвай, без да познаваш фактологията. Голям вой във Великобритания, без да се познават фактите и начина, по който е протекъл процеса. Колкото до т.н. "самопризнание" - то мирише много. Направено е под условието, че този човек не може да дойде в България.... За теб май няма значение, че постарадалият е посочил Шийлдс като извършител - а той като свидетел носи отговорност за показанията си. Интересно зад това самопризнание има ли пари или някакъв друг мотив - да помогнем на сънародника, защото в дивашка България "несправедливо" е осъден нашият велик английски събрат. По стадионите - къде е традиционната английска сдържаност? Нали там направиха закон срещу футболното хулиганство, предизвикан именно от необходимостта да се озаптява тази "велика" нация? Пострадалият направи добро и получи .....знаете българската поговорка...
Гост
 

Zaslushenoto si e zaslusheno!

Мнениеот Gost » 01 Авг 2005, 13:27

Vie juristite, ste meko kazano interessno saslovie! Izobschto ne vi puka, da pratite njakogo za 15 godini v zatvora, vashnoto da badat spazeni izmisslenite ot vas uslovija. Dori verojatnostta da e nischtoshno malka njakoi drug da bade vinoven, tja trjabva da bade proverena ot vaschite kolegi, sledovatelite, a ne da se kriete zad paragrafi i proceduri.
Zatova za vas vinagi schte e otredeno specialno mjasto vav vicovete i narodnite pogovorki!
Gost
 

Мнениеот Гост » 01 Авг 2005, 17:34

"Gost" интересно ми е как направихте заключенито, че "вероятността друг да е виновен" не е проверена. Невъзможно е да се коментира подобно нещо без да познавате ФАКТИТЕ. Вие си правите изводи само по това което четете в пресата и решавате, че "както винаги" някой не си е свършил работата. Само за да Ви се проясни малко фактологията, ще Ви кажа, че въпросния младеж, който сега в Англия се признава за виновен, е бил разпитван в ОСС и забележете - НИКОЙ от свидетелите не го е разпознал като извършител.....
Гост
 

Мнениеот nkunev » 02 Авг 2005, 09:13

Колега Василев, ако малко обърнете внимание на чл.116, ал.1 НК, може би ще Ви направи впечатление, че всъщност "високата присъда" е минималното предвидено наказание за този вид престъпление. Мисля, че "неадекватната"/чудно как ли го преценихте/ адвокатска защита май си е свършила работата.
nkunev
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 03 Мар 2004, 17:35

Мнениеот iata » 02 Авг 2005, 10:47

Shte se radvam njakoj da mi objasni kak se vrazvat opita za umishleno ubijstvo s ocevidno pijanoto sastojanie na fena. Mnogo dobar trening s birata trjabva da e imal tozi cervenokozh zapaljanko, za da dejstva umishleno v pijanoto si sastojanie.
iata
Потребител
 
Мнения: 416
Регистриран на: 07 Май 2002, 16:24

Мнениеот dineff » 02 Авг 2005, 11:04

Ами и сам ще си го обясниш. Просто попрегледай общата част на някой от учебниците по наказателно, досежно материята за вменяемостта. А колкото до присъдата, не мога да коментирам доколко същата е справедлива. Смятам, че е добре чужденците / и особено тези от немски и саксонски произход/ добре да знаят, че като дойдат в България трябва не могат да си развяват байрака както си искат, и да се държат като говеда.
dineff
 

Мнениеот галина » 02 Авг 2005, 11:18

Та той получи минимума! Какво толкова са зяпнали от Лондон? Ами ако беше българин извършил престъпление в Англия?????????Със сигурност нямаше да му"постелят".Нека се научат всички тези галфони,които идват от кол и въже ,че тук не е бананова република.Да уважават законите и нормите на поведение,така както го правят в техните си държави.ХВАЛА НА ВАРНЕНСКИЯ СЪД!
галина
 

Мнениеот адвокатка » 02 Авг 2005, 16:58

Нели Куцкова реагира със адекватна декларация за достойнството на българската съдебна система. Браво!!!
адвокатка
 

до iata

Мнениеот развеселен » 03 Авг 2005, 10:44

Това ли е основното в този форум - правописните грешки, които някои разчитат като нови термини!? Ех, свещена простота...
развеселен
 

Uvashaemi varnenski sadii i podkrepjaschtite gi advokati!

Мнениеот Gost » 03 Авг 2005, 11:14

Ne vi li pravi vpechatlenie, che i ot chushbina i ot Balgaria kritikata e sreschtu vas, zaschoto i u nas i v chushbina prekrasno vishdat, osvobodenite ot vas i deistvaschti ot godini prestapnici sas bezbroi "visjaschti dela". Zatova vsichki se samnjavat vav vaschata obektivnost, a i vaschata reakcija - "gusen negonen bjaga", - nagledno go potvarshdava. Da priemem, che vsichko e zakonno, edva li njakoi schtesche da se obadi sreschtu vascheto reschenie, i v polza na njakakav poboinik, pak dori toi da e chushdenec. Obschtestvenoto doverie vav vas lipsva, no zatova sami ste si vinovni!
Vie i pri tazi prisada pak ne ste obektivni, tai kato tja bila nai-lekata. Ako te tolkova ubedeni, togava mu daite tolkova godini kolkoto po zakon zaslushava - ni po-malko, no-poveche! No poneshe javno ste sviknali kato targaschi da se pazarite, zatova si ostavjate vratichka, ta ako se "seti" anglichaninat, neschto da butne.
Gost
 

Мнениеот гостенка » 03 Авг 2005, 11:35

Не приемам коментара на Gost. Чудя се това момче Мартин - бармана, което отиде да разтърва сбилите се англичани защо постъпи като достоен човек, а не ги остави да се избият помежду си... Това заслужават! Сега на това момче - Мартин - предстои втора операция - а кой гарантира, че операция в главата ще е успешна? И трябва и образованието си да продължава - а вместо това трябва да се пази като малко дете. Какво значение има за него каква ще е присъдата? А защо доста хора си позволяват да коментират, без да познават фактите и процеса? Да не би в цялата съдебна система да няма професионалисти??? Не е достойно повсеместното оплюване на цялата съдебна система, и в частност на присъдата на Варненския окръжен съд.
гостенка
 

Мнениеот гостенка » 03 Авг 2005, 11:35

Не приемам коментара на Gost. Чудя се това момче Мартин - бармана, което отиде да разтърва сбилите се англичани защо постъпи като достоен човек, а не ги остави да се избият помежду си... Това заслужават! Сега на това момче - Мартин - предстои втора операция - а кой гарантира, че операция в главата ще е успешна? И трябва и образованието си да продължава - а вместо това трябва да се пази като малко дете. Какво значение има за него каква ще е присъдата? А защо доста хора си позволяват да коментират, без да познават фактите и процеса? Да не би в цялата съдебна система да няма професионалисти??? Не е достойно повсеместното оплюване на цялата съдебна система, и в частност на присъдата на Варненския окръжен съд.
гостенка
 

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron