Страница 1 от 1

Може ли гд да бъде безсрочен

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2020, 02:00
от neznam86
Ще сключвам и друг гд и пак имам питане. Възложителят казва, че гд не може да бъде безсрочен и затова иска да го сключим за един месец. Подновявал се автоматично докато проекта не приключи.
В гд като основание за договора е записано:чл. 280 от ЗЗД.
Не е описан проекта.

Re: Може ли гд да бъде безсрочен

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2020, 09:58
от ykovachev
При оскъдната информация във въпроса Ви, може да се каже следното, доста уклончиво, но все пак е насока.
Чл. 280 и следващите от ЗЗД касаят договор за поръчка. Не е ясно какъв е характерът на действията, които Ви се възлагат. Не е изключено, в зависимост от това, което следва да правите, да става въпрос и за договор за изработка (чл. 258 и следващите от ЗЗД).
Така, както са описани нещата, договорът е срочен, но изглежда да е със срок - изпълнение на съответния проект, а единият месец да е опция за пресрочно прекратяване. След като проектът не е описан обаче, не е ясно по какво работите. Следва да има достатъчно данни, а от това, което описвате, те липсват. Изглежда, че договорът е нечитаво съставен. А как да стане читаво - Вие ще си прецените дали да ползвате помощ, ама е хубаво някой колега да го види в детайли. С въпроси на парче тук имате риск да си останете с нечитаво написан договор.
Успех!

Re: Може ли гд да бъде безсрочен

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2020, 11:33
от jhoro
Здравейте!
ykovachev - като цяло съм съгласен с разсъжденията Ви, но ...
Информацията си е напълно достатъчна. Има две страни, които си се договарят нещо - обем работа, заплащане ... Въпреки, че в договора не е посочено календарно време, същия не е безсрочен. Срока е „колкото - толкова“. Съответно и парите не са „месец за месец“, а за цялата изработка (проект).

Много пъти се е коментирало - като какво е това „граждански договор“? Едно измислено понятие.
Бързо търсене и ... ето първия резултат - Различията между гражданския и трудовия договор
Трудовите договори се сключват между работник и работодател за предоставяне на работна сила, докато гражданските са за извършване на точно определена дейност и постигане на конкретен резултат.