Страница 1 от 1

дискриминация?

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2021, 18:03
от koce89
Здравейте! Казусът е следният: Управителят на магазин е от ромски произход. Съответно 50 процента или пове4е от персонала са роми. В един момент запо4ват уволнения на българи, на мястото на които се назна4ават роми. Като при4ина за уволненията се посо4ва, 4е персоналът е в пове4е. На следващия ден оба4е на мястото на уволнения, идва нов 4овек, ром, и с някаква (роднинска, приятелска) връзка с управителя. Може ли да има някаква защита за уволнените в слу4ая?

Re: дискриминация?

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2021, 01:31
от katerinakuch
Обърнете се към Инспекция по труда.

Re: дискриминация?

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2021, 20:28
от teogeo
koce89 написа:Здравейте! Казусът е следният: Управителят на магазин е от ромски произход. Съответно 50 процента или пове4е от персонала са роми. В един момент запо4ват уволнения на българи, на мястото на които се назна4ават роми. Като при4ина за уволненията се посо4ва, 4е персоналът е в пове4е. На следващия ден оба4е на мястото на уволнения, идва нов 4овек, ром, и с някаква (роднинска, приятелска) връзка с управителя. Може ли да има някаква защита за уволнените в слу4ая?


Да. Стар, ку*венски метод - приемат, че персонала е в "повече", правят някакъв измислен подбор измежду персонала, за да се оправдаят, че формално са спазили закона. След като уволнят този, когото искат, чакат да мине срока за обжалване и наново откриват длъжността. Решение? Най-лесното е - обжалвате съкращението в срок и доказвате фиктивността на подбора. Има и други, но, както казах - това е най-лесното.