начало

Сблъсъци и арести „подгряха“ масовото плажуване в „Росенец“ Сблъсъци и арести „подгряха“ масовото плажуване в „Росенец“

Данъчни декларации

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъчни декларации

Мнениеот Петър » 12 Мар 2004, 18:16

Имам ЕТ, което не функционира от 6-7 години. Смятам да го закрия. Не съм представял данъчни декларации за последните 4 години. Какво следва да направя оттук нататък? Ще има ли някакви глоби?
Ако може, да посочите нормативните актове, откъдето мога да почерпя информация.
Благодаря.
Петър
 

Re: Данъчни декларации

Мнениеот octavius » 13 Мар 2004, 13:07

Данъчният субект е длъжен да оказва съдействие на данъчния орган при упражняване на правомощията му, като:
1. декларира обстоятелства, когато това се изисква със закон или друг нормативен акт, издаден за неговото прилагане;
2. изготвя справки и предоставя всички счетоводни, търговски и други документи, необходими за изясняване на фактите и обстоятелствата, свързани с извършваните проверки и ревизии, и заверява направените от данъчния орган копия от тези документи;
3. осигурява достъп до служебни помещения, складове, каси и др.;
4. осигурява място за извършване на проверки или ревизии, а когато това е невъзможно, предава необходимите документи на данъчния орган с протокол и опис.
(2) В случаите, когато със закон се изисква установяване на факти и обстоятелства от значение за правата и задълженията на данъчните субекти, те декларират тези обстоятелства пред съответните органи, като носят наказателна отговорност за верността на данните в декларацията. Чл.24 ДПК
Данъчните субекти подават данъчни декларации:
1. когато са задължени със закон да декларират обстоятелствата, въз основа на които данъчният орган определя конкретния размер на задълженията;
2. когато сами определят облагаемата основа и изчисляват дължимия данък.
(2) В случаите, когато се предвижда подаването и на други декларации пред данъчните органи, несвързани с определянето на данъчни права и задължения, се прилагат разпоредбите на този кодекс.
(3) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация по ал. 1 и 2, носи наказателна отговорност, предвидена в Наказателния кодекс. Чл.53 ДПК

Установяването на нарушенията, издаването на наказателните постановления и обжалването им се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
(2) (Изм.-ДВ, бр. 45 от 2002 г.) Актовете за съответните констатирани нарушения се съставят от данъчните органи, съответно от публичните изпълнители, а наказателните постановления се издават от главния данъчен директор или от упълномощено от него длъжностно лице, съответно от изпълнителния директор на Агенцията за държавни вземания, и се връчват на нарушителите по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Чл.266 ДПК
octavius
Потребител
 
Мнения: 169
Регистриран на: 09 Ное 2002, 21:26

Re: Данъчни декларации

Мнениеот donna2 » 13 Мар 2004, 20:15

за да го закриете първо ще трябва да ви направят ревзия ,не сте подавали декларации -защо???????, е имат основание да ви глобят ,ще се наложи да си платите и осигурителните вноски и чак тогава в съда за закриване
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Re: Данъчни декларации

Мнениеот счетоводител » 13 Мар 2004, 23:41

Ако ЕТ не осъществява дейност и нямате други доходи освен по трудово правоотношение , не сте длъжен да подавате данъчна декларация по ЗОДФЛ. За да закриете фирмата, трябва да уведомите дан.дирекция и ТП на НОИ, че започва такава процедура. Те ще ви издадат необходимите удостоверения,с които ще отидете в съда и ще подадете заявление за заличаване от Търговския регистър. След като излезе съдебното решение е необходимо в 7 дневен срок да декларирате пред ТДД и ТП на НОИ,че фирмата е закрита. В едномесечен срок се подава данъчна декларация по ЗОДФЛ.
счетоводител
 

Re: Данъчни декларации

Мнениеот boba » 15 Мар 2004, 10:50

А декларирал ли сте в Данъчната служба, че ЕТ-то не извършва дейност?
boba
 

Re: Данъчни декларации

Мнениеот geo_19 » 17 Мар 2004, 15:25

Фактът на неподаване на декларация означава, че ЕТ не извършва дейност, и тука donna2 за първи път не е права. Такава е практиката на данъчните служби от 2-3 години. До преди това, се подаваше "празна" декларация. А процедурата по закриване е тази както я описа "счетоводител".
geo_19
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 12 Мар 2004, 13:31

Re: Данъчни декларации

Мнениеот kakata » 24 Мар 2004, 15:16

И къде точно е регламентирано, че неподаването на данъчна декларация не е нарушение? А и ако е вярно това твърдение, как тогава данъчните различават кой не работи и не подава деклрации и кой е недобросъвестен и работи без да подава? Пък и в ЗКПО се казва ".....при прекратяване на дружеството се подава декларация...", а прекратяването се изразява в преустановяването на дейност според ТЗ.
А по отношение на декларацията по ЗОДФЛ съм съгласна с изразеното от Счетоводител.
Е, все пак да не забравяме, че при нарушения на данъчното законодателство има 2 години давност.
kakata
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron