Страница 1 от 1

mai4inski sled zakrivane na predprijatieto

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2004, 19:07
от sisa
Zdraveite!
BIhte li mi dali svet ,izlizam v mai4inski Dekemvri to4notogawa 6e zakrijat firmata v kojato rabotja v momenta.Vprosa mi e otkde 6e si polu4avam mai4inskite?Ne me li za6itava zakona ot skra6enie ?blagodarja vi predvaritelno.

Re: mai4inski sled zakrivane na predprijatieto

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2004, 19:21
от донна2
Бременна работничка / служителка се уволнява след предварително разрешение на инспекцията по труда
Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.-тоест при закриване на предприятието
При закриване на предприятието инспекцията по труда дава разрешения за уволнение .
Не разбрах към момента на закриване на предприятието ще ползвате отпуск за бремемност и раждане или вече ще ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2г.
затова ви давам цялата информация като за неосигурена майка .

След като прекратят ТПО вие ще сте неосигурена майка .
На неосигурените майки помощтта се изплаща от Дирекция Соц .подпомагане
вие ще имате право на еднократна помощ при бременност/150 лв / и помощ до навършване на детето на 1г. /100 лв месечно / при условие ,че дохода на член от семейството не надвишава 200 лв ,по конкретно законовата постановка е следната съгласно закона за семейните помощи за деца .
Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200лв имат право на еднократна помощ при бременност в размер на 150 лв., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната. .Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.

Re: mai4inski sled zakrivane na predprijatieto

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2004, 19:22
от донна2
ДОПЪЛВАМ

Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер 100 лв. се изплащат на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200лв при условие, че: майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за задължително обществено осигуряване;
детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;детето живее постоянно в страната.