начало

КС не отмени единната цена на водата КС не отмени единната цена на водата

Каква декларация трябваше да подам аджеба? За доход от наем.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Каква декларация трябваше да подам аджеба? За доход от наем.

Мнениеот valerko » 26 Апр 2014, 10:37

Има един апартамент на приятел /живее в САЩ/, който е даден под наем от юни 2013 г.с редовен договор на физическо лице. Упълномощил ме е да взимам наем, да плащам данъци и т.н. Договора за наем е сключен с майка му /тя почина през януари 2014/. Оня ден си платих на една счетоводителка да ми направи декларацията обаче имам съмнения, че нещо не е така. Какво направи тя:
1. Декларацията по чл.50 я пусна за 7 месеца /от юни до декември 2013/от името на майка му, която вече е починала. Аз се подписах отдолу. Така каза - щом тя е сключила договор за наем, тя подава декларацията.
2. Апартамента се води на моя приятел и жена му, не е на майка му, въпреки, че тя е сключила договора.
3. Доколкото четох тук-там трябвало да се подават декларации за доходи от наем всяко тримесечие, обаче не се знае дали майка му за 2013 е подавала такива и дали въобще е плащала някакъв авансов данък. Аз откакто съм упълномощен /януари 2014/ не съм подавал.
4. Данъка къде трябва да се плати, по адреса на жилището под наем, или по адреса на човека сключил договора за наем?
5. Ако го платя след месец например, има ли глоба някаква, или ако декларацията не е коректна някакви санкции?

Имам сериозни подозрения, че трябваше да намесваме майка му в тия данъци. Аз си мислех, че данъчната декларация трябва да се попълни от името на моя приятел /щото апартамента е на негово име и жена му/ и аз като упълномощен да я подам.

Много дълго се получи, ще съм благодарен ако някой вземе отношение.
valerko
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 09 Юли 2010, 09:53

Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron