начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Въпроси относно данъци на фирма

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпроси относно данъци на фирма

Мнениеот taxqqq » 20 Май 2014, 19:35

На 19 години съм и наскоро регистрирах моя фирма (по ДДС) и мисля да се захвана с ресторантче за бързо хранене, но не са ми ясно някои неща около данъците на фирмата.

Знам, че ДДС-то е 20% и че се плаща всеки месец, както и осигуровките. Накрая на годината имам 10% данък печалба и 5% данък ако реша да разпределя тази печалба.

Разбрах, че на ДМА-то мога да си дърпам ДДС-то, но при продажбата на ДМА трябва да внеса ДДС след време като то ще зависи от продажната цена и доколко е паднала стойноста на ДМА-то.

Не са ми ясни следните неща.

Да кежем, че купя стоки за 5 000 лв. с ДДС и ги продам до края на месеца за 10 000 лв с ДДС. Имам разходи за месеца, за които имам фактура с ДДС за 3000 лв.

Тогава колко ДДС ще платя накрая на месеца? Брутната печалба ще е 5000 лв. а ДДС-то й е 833,3 лв. Тоест би трябвало да платя 833,3 лв. ДДС, но имам разходи за 3000 лв с ДДС. ДД-то им е 500 лв. и би трябвало да се приспадне от това, което имам да внеса 833,3 лв.

Всъщност трябва да се плати 333,3 лв. ДДС. Прав ли съм? Знам, че счетоводството ще оправят тези неща, но искам да съм запознат кое как става.

А какво става ако имам още покупки в рамките на месеца? Тяхното ДДС приспада ли се от това, което трябва да се внесе накрая на месеца? ДДС-то на първите 5000 лв за стока ще се приспада ли и то от това, което трябва да внеса накрая на месеца?

Ако стойност на покупките ми надмине продажбите - тоест ДДС-то на покупките е повече от това на продажбите и което трябва да внеса, тогава на възстановяване ли излизам?
taxqqq
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Май 2014, 18:50

Re: Въпроси относно данъци на фирма

Мнениеот rts » 22 Май 2014, 11:20

Трябва Ви ДДС-счетоводител, ако наистина фирмата Ви е регистрирана по ДДС или ще има такава регистрация. Нещата не са прости и не са за форум.
rts
Активен потребител
 
Мнения: 1407
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:02


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron