начало

Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19 Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19

EU Tax ID

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


EU Tax ID

Мнениеот bgtitan » 10 Авг 2014, 10:31

Здравейте - първа тема, първи въпрос, но имам чувството, че ще питам за още доста, доста неща впоследствие :-)

И така - аз работя свободна професия (с авторско право, макар че надали има значение) в България и съм самоосигуряващо се лице. Имам редовен БУЛСТАТ от 2008-ма година. Вчера обаче исках да си купя един продукт от Чехия онлайн и продавачът каза, че може да ми спести 21% тамошно ДДС (VAT), ако имам валиден "EU Tax ID". Въпросът ми е - какво ще рече това? Доколкото знам Tax ID си е именно БУЛСТАТ, но моя такъв валиден ли е и за Европа? Имам ли право да се възползвам от тези 21% и как да разбера дали това чудо важи? Трябва ли да съм търговец за целта? И ако не - мога ли да си извадя такъв БУЛСТАТ и какви биха били ползите (и прецаквациите) от това нещо?

Простете отсега законодателното ми невежеството. Въпреки че си имам двама данъчни вкъщи и те само вдигат рамене и не знаят какво да ми кажат по този въпрос.
bgtitan
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Авг 2014, 10:20

Re: EU Tax ID

Мнениеот eurolinker » 10 Авг 2014, 13:38

Здравейте, предполагам евентуалният ви контрахент е имал предвид "валиден ДДС номер". А такъв може да имате ако доброволно или доброзорно сте регистриран като физ. лице по реда на ЗДДС.
Проверката на валидността на този номер става от тук: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=bg
За "вадене", "прецаквации" и др. подобни :arrow: при адвокат
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: EU Tax ID

Мнениеот bgtitan » 11 Авг 2014, 12:43

Днес ходих в агенцията по вписванията да питам и там казаха, че било окей, дори да не съм търговец. Мислех, че трябва да съм регистриран по ДДС за целта, ама... не знам, объркващо става. Регистриран съм само по БУЛСТАТ на свободна (не търговска) професия, не и по ДДС.
bgtitan
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Авг 2014, 10:20

Re: EU Tax ID

Мнениеот eurolinker » 11 Авг 2014, 13:20

Регистрацията по ДДС е въпрос относим към НАП, а не към АВ.
Въведете във формата от горния линк вашия ЕИК по БУЛСТАТ и този на търговеца от Чехия и вижте какво се получава.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: EU Tax ID

Мнениеот prnedev » 17 Авг 2014, 06:33

Да попитам направо - за какви пари става дума? И какво сте си купили? В смисъл нещо "материално", което ще ви го доставят тук или например някоя електронна книга или софтуер, който да изтеглите?

По принцип можете да си ги "спестите" тези 21% ДДС ако това нещо, което сте си купили ще го използвате за дейността си - в случая както казвате - нещо по създаване на неща, обект на авторското право или за друго нещо, от което ще изкарвате пари.

По-важното в случая е дали си заслужава цялото това упражнение, защото ще трябва да се регистрирате по ДДС, съответно да "фактурирате" на клиентите ви (тези неща с авторското право) с ДДС, което на вас ще ви оскъпи с 20% работата. А и няма да е лошо да си поприказвате със счетоводител или поне с двамата данъчни у вас. За ориентация - чл.100 ЗДДС на първо време ;-)
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: EU Tax ID

Мнениеот morka » 24 Авг 2014, 22:36

добре е да поговорите със специалист
струва ми се че е по-вероятно да спестите 1%, а не 21% и да сте длъжен да се регистрирате
morka
Младши потребител
 
Мнения: 71
Регистриран на: 24 Авг 2014, 22:24


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron