начало

ВАС окончателно отказа да касира кметските избори в София ВАС окончателно отказа да касира кметските избори в София

Данъчно третиране на пътни разходи на консултант в чужбина

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъчно третиране на пътни разходи на консултант в чужбина

Мнениеот inquisitor » 26 Сеп 2014, 12:00

Здравейте,

Имам следващия впрос:

Един немски консултант работи по консултантски договор от Германия за българскo предприятие.

За услугите си изпраща фактури който естествено са предмет на обратно начисляване на ДДС.

След като е договорено за пътни разходи да отговаря българския възложителят той прави резервации и вади фактури на негово име. До тук няма проблеми.

От време на време обаче това не става, така например когато консултанта си вади визи за чужбина за което може само да се получи фактура на име на физическо лице. Също и някой авиокомпании във Германия не издават фактура на юридическо лице а само на самия пътник.

Има ли начин тези разходи за който няма фактура на име на българския възложителят някакси да се признаят от българските данъчни без консултанта да напише сметка за тези разходи сащото иначе според мойто разбиране те стават предмет на обратно начисляване на ДДС и се доплаща отново ДДС.

Когато консултанта работи за немски клиенти немските данъчни презнават сметки издадени на името на консултанта като разходи на немския възложител и без да има фактура на име на немското предприатие - стига че има договор между немското предприатие и консултанта по което немското предприатие е длъжно да плаща пътните и така пътните разходи не стават предмет на допълнително ДДС. В България така може ли да стане?

Благодария от сега за съвета ви и се извенявам за евентуални правописни грешки който се дължът на това че съм чужденец.

Поздрави
inquisitor
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 11:24

Re: Данъчно третиране на пътни разходи на консултант в чужби

Мнениеот evridike » 05 Ное 2014, 01:29

Поздрави и от България!

За всички разходи, които направите за сметка на Бг дружество, но са на Ваше име можете:
Вариант 1. Да им ги префактурирате. /стига да се договорите помежду си за това/ Да, ще има обратно начисляване на ДДС, но няма да има доплащане. При обратното начисляване се начислява едновременно в покупки и продажби и така данъчното задължение за периода се занулява, т.е. това не носи допълнителна данъчна тежест по ДДС - не е проблем.
Вариант 2. Да им предадете документите с разходи, които са на Ваше име, те да Ви ги изплатят, да си ги включат в счетоводството като представителни разходи, начислявайки им 10% данък в/у разходите /чл. 204 т.1 от ЗКПО/
Вариант 3. Свържете се със счетоводния отдел на Бг дружество, с което работите и се консултирайте с тях как е най - удачно да постъпите.
evridike
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Ное 2014, 23:24


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron