начало

КС не отмени единната цена на водата КС не отмени единната цена на водата

Нов 5 годишен срок за ДДС след преустройство на сграда?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Нов 5 годишен срок за ДДС след преустройство на сграда?

Мнениеот sclass » 31 Окт 2014, 13:23

Здравейте,
В заглавието ми беше трудно да формулирам казуса, но ситуацията е следната: Желая да закупя един апартамент от строителя в негова сграда с акт 16 и населени от няколко години други жилища. Договорихме по-ниска цена, но само при условие че изчакам половин година, за да изтече 5 годишния срок от построяването на сградата, за да може да ми продаде апартамента без да внася ДДС.

Обаче, апартамента е на последния етаж на сградата и до сега се е водил таванско помещение с 124 кв.м. площ. В момента след направено преустройство е обособен като жилище 64 кв.м. с таванско към него 60 кв.м.
И какво се оказа, казали са на строителя, че не може да ми го продаде след 6 месеца без да внася ДДС-то, защото 5 годишният срок започвал да тече наново след преустройството.

За мен това няма абсолютно никаква логика, тъй като сградата си е същата и не е чисто нова, но така ли е наистина, моля някой експерт да се изкаже.

Мерси!

п.п. то по тази логика излиза, че ако някой живеещ в 50 годишна къща си преустрои тавана на апартамент и тръгне да го продава ще трябва да плаща ДДС като за нова сграда???
sclass
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 21 Май 2009, 14:51

Re: Нов 5 годишен срок за ДДС след преустройство на сграда?

Мнениеот didat » 31 Окт 2014, 17:21

за да не се начисли ддс условието в закона ( чл.45) казва, че сградата не трябва да е нова. определението за нова сграда е в допълн разпоредби, т.6 и трябва да са минали 60 месеца ( 5 години) от датата на която е дадено разрешението за ползване( според мен датата на Акт 16). Кой е казал на строителя, че не може да го продаде? много зависи как са оформени книжата за преустроената част. ако е актувано наново, може и да са прави.
didat
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 29 Авг 2013, 14:44

Re: Нов 5 годишен срок за ДДС след преустройство на сграда?

Мнениеот evridike » 05 Ное 2014, 00:13

Всъщност Вашият строител не може да Ви го продаде без да начисли ДДС, дори и да е изтекъл 5 год. срок, т.к. той все пак е ползвал данъчен кредит при покупката на материалите и услугите вложени в строежа. Това означава, че дори и да Ви го продаде на Вас като "стара" сграда без ДДС, ще е длъжен да извади от своя джоб и да внесе в бюджета ДДСто по покупките на онази част от всичко вложено конкретно в този имот.. което за него си е набутвация отвсякъде. Може би не го е знаел, като сте се договаряли и като се е стигнало до сделка с Вас, неговият счетоводител да го е информирал за данъчните задължения, които ще възникнат при така оформена сделка, и затова той да Ви представя тази "версия" за нов 5 год срок. ... това е просто предположение.
Друга възможност е наистина да има нов Акт само на този имот /за което представа нямам дали е възможно и не коментирам/, ако е така - да, трябва да Ви го продаде с ДДС.
evridike
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Ное 2014, 23:24


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron