Страница 1 от 1

заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 10:12
от 8873
Здравейте! Моля ако е възможно да ми помогнете за разрешаване на един чисто практически въпрос, който се отнася до данъчната администрация. През 1999 год. продадох автомобил на лице, което се обади по повод на пусната обява. От чисто недоглеждане след сделката съм пропуснала срока за отписване в данъчната служба, за което си нося последиците. А и не само това - за мой ужас не мога да открия вече 5 години самия договор за покупко-продажба/дори го търсих в нотариалните регистри/. Същевременно купувача до този момент не регистрира колата в КАТ и тя продължава да се води на мое име. Не мога да го намеря, защото не го познавам!Сещате се какви проблеми може да създаде това положение. Дайте съвет как да я отпиша от данъчното, или как да стигна до купувача?

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 10:46
от donna
След като сте ходили при нотариуса направиха ли ви проверка по регистрите от която да е видно че има такава сделка и тя е изповядана между вас и купувача на еди коя си дата

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 17:35
от 8873
Donna, много благодаря, че отговори! Няколко пъти опитах да довърша, но ми разпада връзката. При нотариуса не успяват да намерят сделката в Общия регистър - съмнявам се и да успеят. Не мога да я спра от движение, защото не мога да върна номерата. Не мога да я отпиша, защото нямам договор. Въпроса е чисто практически и наистина не пряко ориентиран към правото, но може някой да се сети какво се прави в такива случаи.

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 17:42
от boba
През 1999 г. вече действаха частните нотариуси, не можеш ли да си спомниш къде си подписвал/а договора за покупко-продажба?! При този нотариус в регистъра трябва да има твоето име и името на купувача, освен ако нотариусът не е бил "фалшив", което не ми се вярва. Ако имаш името на купувача, можеш да го издириш по всички възможни легални и нелегални начини.
Не съм специалист, но да речем, можеш да пуснеш молба до шефа на КАТ по този повод, а също и до Данъчната служба по твоето местоживеене или по местоживеенето на купувача, тъй като той не е изправна страна, не е декларирал закупения автомобил и не му плаща данък /или там както се казва/.

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 17:56
от 8873
Нотариуса не е фалшив, не мога да се сетя обаче защо не може да намери сделката, въпреки че му е указан период. Освен да не води редовно регистъра - знам ли!?

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 18:05
от boba
Не му се търси, горкият, нали не му се плаща за това!

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 18:12
от boba
Апропо, както написа "малкото въпросче" и аз мислех по въпроса за откраднатата кола, но нали в полицията ще ти искат талона, а той не е в теб, не върви, да кажеш, че е бил в колата, когато са я откраднали, защото те чака голяма глоба. Пък и ще образуват производство, и в най-неходходящия момент ще се яви твоя купувач, ще размаха на полицаите прословутия договор и къде отиваш ти!...

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2004, 19:58
от donna2
нотариуса ако е ударил ръчния печат може и да не го е въвел в регистъра често май се прави за така сделка данъчните няма да го хванат ,все пак може и да не му се търси ,ако все пак имаш някаква информация от типа на ЕГН или фирма в която участва твоя купувач пусния тука може да го проверим в АПИС регистър

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2004, 10:00
от 8873
Купувача беше човек, обадил се на обява. После вече нито го видяхме, нито го чухме. Даже не дойде да си вземе резервните ключове.

Re: заличаване от данъчна партида

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2004, 10:28
от donna2
вашият купувач трябва да е платил 2% данък за придобиване на МПС върху застрахователната стойност съгласно ЗМДТ , идете и помолете данъчното да се поразровят из архивите може да се окаже че има някакви данни за купувача