начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Мнениеот marmot » 06 Апр 2016, 16:37

Здравейте,

Съгласно чл. 45 (4) от ЗДДС отдаването под наем на сграда или на част от нея за жилище на физическо лице, което не е търговец е освободена доставка.
Съгласно чл.66 (2) настаняването в хотели се облага с 9%.

Облагаемо или не е отдаването под наем на стая в хотел за жилище (макар и за един ден) на физическо лице, което не е търговец? Ако да, защо? В чл.45 не се уточнява каква е сградата, а в чл.66 (2) не се конкретизира кой се настанява.
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Re: ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Мнениеот marmot » 10 Апр 2016, 09:48

Понеже засега няма други отговори освен мнението на ipn_1975 по темата за освободена доставка, ще се опитам да си отговоря сам, дали успешно или не, преценете вие:
1. Тъй като в ЗДДС и правилника за прилагането му няма определение за „жилище“, приемам, че един турист, докато пребивава в хотел, на практика живее в него и съответно хотелът за него е жилище, предоставено му под наем от хотелиера. Ако туристът не е търговец, ще може да претендира за по-ниска цена като се позове на чл.45 (4).
2. Ако от правна гледна точка, обаче, следващите членове в закона са с приоритет за прилагане пред предишните (нещо, което не знам, тъй като не съм юрист), то на туриста няма да му се размине данъка от 9% по чл.66 (2), тъй като е отседнал в хотел.

Остава въпросът не е ли по-редно или по-добре, за да не възникват подобни въпроси, чл.45 (4) да се допълни с текст от вида „… с изключение на чл.66 (2)“ .
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Re: ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Мнениеот morka » 20 Май 2016, 19:57

marmot написа:ще се опитам да си отговоря сам, дали успешно или не, преценете вие


неуспешно във всичките теми
един съвет от мен - потърсете специалист за консултация, ЗДДС е материя, изключително неподходяща за самодейности
morka
Младши потребител
 
Мнения: 71
Регистриран на: 24 Авг 2014, 22:24


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron