начало

ВАС въвежда нов график за откритите заседания заради COVID-19 ВАС въвежда нов график за откритите заседания заради COVID-19

Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Мнениеот atlasstruggled » 09 Юни 2016, 13:51

Здравейте,

Пиша ви, по повод на един странен казус, с който се сблъсках лично. Изчетох доста подобни теми, не видях такъв случай.

При прехвърляне на автомобил, се дължи съответния общински данък - в София 2.5%.

Бях останал с впечатлението, че данъкът се заплаща при нотариуса, в момента на сделката.
Въпреки това, нотариусът отказа да се занимава с плащането на този данък и ме насочи, да го преведа по съответната сметка, лично - до 2 месеца.
(Важно е да разясня, че сделката се извършва в София, нотариусът е в София, а аз по лична карта (към момента на сделката) се водя в друга област и община - Варна).
Аз приемам довода на нотариуса и продължавам нататък.
Междувременно, на другия ден сменям местожителството си, като се регистрирам - в София. (по съвсем други причини, несвързани с казуса)
На първо време, се чудя - къде трябва да платя данъка по прехвърлянето - във Варна или в София... тъй като в момента на сделката съм във Варна, но в момента на регистрация на МПС-то, съм в София (по ЛК).
Все пак - продължавам напред с регистрациите в КАТ и прочие... и никъде не ми искат документ за въпросния данък.
Тъй като, в София, КАТ автоматично предава информацията в Столична Община - се оказвам безпроблемно регистриран, като собственик на автомобила - и в КАТ и в Общината (в която дължа само годишен данък).
Запитах и в общината ми в София и във Варна - никъде не дължа нищо. :shock:

Въпросът ми е, как така никъде не ми се изисква този данък? Къде се къса нишката? Трябва ли да го плащам? Какви са рисковете?

Много благодаря.
atlasstruggled
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Юни 2016, 17:16

Re: Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Мнениеот burgas_ssg » 09 Юни 2016, 14:20

Отговор на проблема си може да намерите в Закона за местните данъци и такси.
По принцип повечето нотариуси събират сумата за данъка и го внасят, но това не е задължително и поради това ако от нотариалната кантора не са го направили, това не Ви освобождава от задължението да си го внесете. Без значение е дали Ви излиза задължение по партидата в съответната община или не.
По същество - съгласно чл.49 от ЗМДТ - "данъкът се заплаща в общината по местонахождението на недвижимия имот, а в останалите случаи - по постоянния адрес, съответно по седалището на данъчно задълженото лице. Лицата, които нямат постоянен адрес, заплащат данъка по настоящия си адрес."

Горното следва да е достатъчно, за да се ориентирате и разбера се - ако не си платите данъка винаги съществува риска да Ви цъфне някоя покана за доброволно плащане или пък направо публичен изпълнител. Ако по-напред във времето все пак си начислят дължимия данък в системата може да Ви откажат и извършването на някоя административна услуга, както правят в някои общини...
burgas_ssg
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 26 Май 2016, 09:55

Re: Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Мнениеот thebeast » 09 Юни 2016, 22:15

1.Данъкът върху придобиването на автомобила се дължи към общината в област Варна, тъй като към момента на придобиването данъкът следва да е платен, а тогава сте били с постоянен адрес в тази община. В тази община няма как да им е известна сделката при софийския нотариус, поради което са в невъзможност да Ви образуват данъчното задължение.
2.Най-големият виновник да не сте си заплатили данъка е нотариуса - нарушил е чл. 50 от ЗМДТ и заслужава да бъде даден на Съвета на нотариусите и на Министерство на правосъдието да му свият "перките" (разбира се, ако имат желание). Това не Ви освобождава от задължението, върху което дължите и лихва от датата на сделката до датата на издължаването на главницата.
3.В Столична община са се отнесли небрежно към ситуацията и не са проверили дали е дължим данък при придобиване - не са Ви искали договора за покупко-продажба - така щяха да се уверят, че задължението не е към тях.
4.Така дилемата е да платя ли или да не платя! Второто знаете със сигурност как да го направите, а за първото Ви трябва банковата сметка на общината в област Варна, която можете да си намерите от сайта й, да я впишете в платежното нареждане, заедно с код за вид плащане 44 25 00 и ЕГНто и имената си като задължено лице, сумичката и да го активирате.
5.Не могат да Ви глобят, тъй като неплащането на местните данъци в определените срокове не представлява административно нарушение, така единственото Ви евентуално наказание е лихвичката за закъснение.
6.Нямат право да Ви откажат административна услуга, поради това, че не сте си платили данъка - не, че не е възможно да се случи, но вероятността в случая е под 0.001 %.
thebeast
Потребител
 
Мнения: 462
Регистриран на: 09 Авг 2007, 11:56
Местоположение: Пловдив


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron