начало

Съдът в Страсбург спира да обявява решения до нормализиране на дейността си Съдът в Страсбург спира да обявява решения до нормализиране на дейността си

Облагат ли се присъдени обезщетения при деликт?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Облагат ли се присъдени обезщетения при деликт?

Мнениеот ezlatarev » 09 Сеп 2017, 18:58

Здравейте.
С влязло в сила съдебно решение ми е присъдено обезщетение на основание деликтна отговорност, както и разноските по делото. Сумите вече са събрани чрез ЧСИ.
Въпросът ми е: подлежат ли тези суми на данъчно облагане, т. е. трябва ли да ги включа в данъчната си декларация за доходите през тази година?
За разноските съм 99% сигурен, че не - обратното би било безумие. Но за самото обезщетение?
Досега съм питал двама адвокати и двама счетоводители и резултатът е 2:2. Но и етиримата казват, че такъв въпрос досега не са им задавали и не са съвесем сигурни.
Има ли някаква съдебна практика по въпроса?
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51

Re: Облагат ли се присъдени обезщетения при деликт?

Мнениеот ilian_todorov » 10 Сеп 2017, 00:30

Не.
Според закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) необлагаеми са взетите през съответната данъчна година обезщетения за имуществени и неимуществени вреди, както и сумите, получени на основание на Закона за семейни помощи за деца, и тези за издръжка, получени съгласно разпоредбите на Семейния кодекс.
ilian_todorov
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron