начало

Съдът в Страсбург спира да обявява решения до нормализиране на дейността си Съдът в Страсбург спира да обявява решения до нормализиране на дейността си

Данъци и ДОО от търговец,който не регистриран

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъци и ДОО от търговец,който не регистриран

Мнениеот manol0 » 19 Окт 2017, 11:11

ФЛ,което не работи по ТД,няма регистрирана фирма,продава различни стоки,като публикува обяви по сайтове и ги изпраща с куриер.От НАП го усещат,правят ревизия и му начисляват данък 15% върху целия оборот,защото според тях(а то си е така) лицето извършва търговска дейност без да е регистрирано по ТЗ и следва да се облага по чл.26 от ЗДДФЛ. Облага се целия оборот,защото няма документи доказващи разходи по придобиване на продадените вещи.
Начисляват му и осигуровки по ДОО и ЗО.За ЗО има основание-чл.40,ал.5 от ЗЗО,но за вноските за социално осигуряване не виждам на какво основание следва да се правят.В чл.4,ал. от КЗО се казва:Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;
Според мен не попада в нито една от категориите.Търсих съдебна практика,но намерих само идно писмо от НАП в което на дълго описват,че се дължат осигуровки и на края завършват:" Следва да имате предвид, че осигурителни вноски на основание посочените разпоредби дължите в случай, че се регистрирате в регистър БУЛСТАТ или в търговския регистър към Агенцията по вписванията."
Човекът не е регистриран,така че не виждам как ще стане на практика.А и трябва да подава декларация всеки път като продаде нещо и после пак,че не работи?
manol0
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 22 Мар 2009, 15:02

Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron