Страница 1 от 1

Прекъсване на 5-годишната давност на публичните задължения

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2018, 11:22
от veronime
Здравейте,

Интересувам се дали изпращането на e-mail от НАП се смята за официално уведомление за заплащане на данъци? Също така такъв e-mail повлиява ли на 5-годишната давност на задължението?
Ако данъчната декларация е подадена през 2014 г. кога се смята, че е изтекло по давност?

Благодаря ви предварително.

Re: Прекъсване на 5-годишната давност на публичните задължен

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2018, 00:58
от katerinakuch
Не би следвало. Оборимо е това уведомление.

Re: Прекъсване на 5-годишната давност на публичните задължен

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2018, 22:56
от bvoykov
Съгласно чл. 29, ал. 4 ДОПК ако уведомлението изхожда от орган по приходите и е използван квалифициран електронен подпис, същото следва да мине за "официално уведомление". Аз поне лично не знам обикновените e-mail-и дали могат бъдат такова. От друга страна, с измененията от 2016 г. отпадна задължението на органите по приходите по чл. 182, ал. 1 ДОПК да канят длъжниците преди започването на принудителното изпълнение.
Според чл. 172, ал. 2 ДОПК давността се прекъсва с издаването на акта за установяване на публичното вземане или с предприемането на действия по принудително изпълнение. За това кои действия са такива по принудително изпълнение, според мен това трябва да са всички предприети такива действия, които са описани в Раздел IV на глава 25 от ДОПК, защото същият е наименован "Действия", като от това следва, че логиката на законодателя е била да ги обяви за такива. Следователно, ако e-mail-ът е съобщение, което се дава преди започването на принудителното изпълнение по смисъла на чл. 221, ал. 1 и същото отговаря на условията на чл. 29, ал. 4 ДОПК, по тази логика следва да прекъсва давността.
Давността започва да тече от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок (както е предвидено например за глобите, но щом и данъчни декларации са намесени едва ли става въпрос за тях) - чл. 171, ал. 1 ДОПК. По принцип годишните данъчни декларации, ако говорим за такива, трябва да се подадат именно в годината, следваща тази, в която е придобит доходът, а срокът на задължението съвпада и със срока на подаване на декларацията. Следователно, ако приемем, че задължението да се подаде декларация, съответно да се плати задължението, е било през 2014-та, давността реално ще почне да тече от 1.01.2015 г. и ще се смята за изтекла на 2.01.2020 г. Ако случайно е била спирана или прекъсвана, абсолютната давност е 10-годишна - чл. 171, ал. 2 ДОПК.

Re: Прекъсване на 5-годишната давност на публичните задължен

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2018, 14:39
от veronime
Много ви благодаря за отговора.

Re: Прекъсване на 5-годишната давност на публичните задължен

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2018, 10:36
от skadi
Дискусия е свършила, но дано да е полезна следната информация.
Изпращането на e-mail от НАП се смята за официално уведомление ,ако мейла съдържа линк,който препраща към документа за получаване.
Като се активира линк-а,се приема ,че документа е връчен.

Re: Прекъсване на 5-годишната давност на публичните задължен

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2018, 14:22
от neutralen
Давността се прекъсва с извършването на принудителни изпълнителни действия, посочени в закона/ДОПК/ - запор, възбрана, опис, публична продан и т.н., а не с имейли, покани, писма и други канцеларски мероприятия. Давността почва да тече от датата на възникване на задължението и се прекъсва с подаване на данъчна декларация или съставяне на акт за установяване на задължението. От всяко прекъсване на давността в горе посочените случаи почва да тече нова 5годишна давност :shock:

Re: Прекъсване на 5-годишната давност на публичните задължен

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2018, 13:07
от kalahan2008
Налице е противоречива съдебна практика между ВКС и ВАС по въпроса. Следете Тълкувателно дело № 1/2017 г. на ВКС и ВАС. Ето тук можете да намерите предложението за съвместно тълкувателно постановление, поискано от ВАдС:
http://www.vks.bg/Dela/%D0%92%D0%9A%D0% ... ojenie.pdf