Страница 1 от 1

Годишна данъчна декларация на самоосигуряващо се лице

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2018, 20:35
от dobri_chervenkov
Здравейте!

Аз съм самоосигуряващо се лице и съм вписан в агенцията по вписванията като свободна професия. През април 2017 си подадох декларация, че започвам дейност като свободна професия и от тогава до сега си се самоосигурявам. За цялата 2017 година нямам никакви приходи от дейността (бизнесът, който исках да стартирам се отложи, но така или иначе реших да си плащам осигуровките, за да ми се трупа осигурителен стаж за това време).

Въпросът ми е при това положение трябва ли да подавам Годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ и ако да - кои нейни части трябва да попълня и как точно при положение, че нямам доход за периода. Някакви други документи трябва ли да прикачам към тази декларация?

Също така освен данъчната декларация трябва ли да подавам някакви други документи свързани с това, че съм самоосигуряващо се лице - свободна професия? Четох нещо за някакъв Отчет за дейността?

Благодаря ви предварително!

Re: Годишна данъчна декларация на самоосигуряващо се лице

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2018, 01:47
от katerinakuch
При така описаната дейност спокойно можете да подадете данъчна декларация без приложения.

Re: Годишна данъчна декларация на самоосигуряващо се лице

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2018, 20:06
от jhoro
Ще подадете нулева декларация - с нули във всички полета. Естествено - без приложения!

Относно „Отчет за дейността“
На ред 17 в Част ІІІ се посочва входящият номер на годишния отчет за дейността. Този ред се попълва само от лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, както и от физически лица – регистрирани като земеделски стопани в случаите по чл. 29а от ЗДДФЛ. „Годишен отчет за дейността” е отчетът по чл. 20, ал. 4 от Закона за статистиката.
Внимание! Годишен отчет за дейността не подават лицата, за които са изпълнени едновременно следните условия:
• не са извършвали дейност през данъчната година;
• не са отчели за данъчната година приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство.
от Указанията за попълване на Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ

Re: Годишна данъчна декларация на самоосигуряващо се лице

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2018, 14:10
от tochotocho
Дрън! Съгласно счетоводното законодателство !!! Е това е ДРЪН. А защо не и " съгласно Европейското счетоводно законодателснво, подписаните норми , правила по този въпрос от българска страна, съответно нормите на членство в НАТО и други контрагенти и т.н. Иди се оправяй. Пешо,като те питат конкретно - отговори конкретно, а не ала-бала. И аз ще ти кажа виж чл. 68 от Закона за Европейско финансиране, икономии и т.н. Виж ЗАКОНА!!!