начало

Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността

Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот kiril_zhelev » 08 Окт 2018, 15:47

Здравейте,

Преди няколко месеца от НАП наложиха запор на фирмена сметка за просрочени задължения по ЗДДС.
Претенцията и размера на запора включват суми за периоди, които са изтекли по давност и са отписани.. В същото време запора е за пълната сума на претенцията.. платил съм по-голямата част, но запора си стои в пълния размер. Как да процедирам?

Вторият ми въпрос е няма ли законов ред за известяване за просрочени задължения към НАП преди да наложат запор? Не съм получил нито известие, нито писмо, нито мейл?
С други думи - запорират ми сметки за задължение от преди 3-4 години, а същевремено аз си плащам текущите задължения и никой никъде не ме уведомява, че имам стари такива...
kiril_zhelev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Окт 2018, 15:37

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Окт 2018, 19:40

Пет години е давността и служебно трябва да са ги отписали.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4745
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот svegrigorov » 09 Окт 2018, 08:15

С ревизионен акт ли са начислени тези задължения?
С действията по събирането са прекъснали давността и сега трябва да чакаш 10г, за да ги отпишеш. Запорът си е за цялата дължима сума по изпълнителното дело.
Получил си покана да платиш прозоречни задължения, било е отдавна, когато е бил падежа. Смисъла на запора е да сигурни, че си получат вземнането и поради тази причина не си предупреден.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Запор на сметка без известие за просрочени задължения

Мнениеот kalahan2008 » 09 Окт 2018, 15:12

ivan_lawyer написа:Пет години е давността и служебно трябва да са ги отписали.

Глупости, служебно се отписват вземанията едва след изтичане на абсолютната давност - чл. 173, ал. 2, вр. чл. 171, ал. 2 ДОПК. Четете, преди да пишете глупости.
На въпросите на питащия:
1. Можете да искате от публичния изпълнител частично вдигане на запора от публичния изпълнител, като се позовете на частичното плащане и на нормата на чл. 208, ал. 1 ДОПК. Отказът на публичния изпълнител подлежи на обжалване, а отделно от това можете да претендирате обезщетение за вреди на основание чл. 17, ал. 6 ДОПК, вр. чл. 1 ЗОДОВ.
2. Зависи какъв е запорът. Не пишете на какво правно основание е наложен запорът, а това е важно.
Възможно е запорът да е наложен за предварително обезпечаване при вече започнала ревизия, на основание чл. 121 ДОПК. В този случай в постановлението за налагане на обезпечителни мерки (ПНОМ) се посочва предполагаемият размер на задължението. Вие сте узнали за образуваното ревизионно производство с връчената заповед за възлагане на ревизията (ЗВР), а отделно от това всеки месец сте подавали справка-декларации по ЗДДС, с които сами сте декларирали размера на дължимия данък.
Възможно е запорът да е във връзка с вече установени с ревизионен акт публични задължения - чл. 202 ДОПК. В този случай би следвало да Ви е връчен ревизионен акт, който сте имали възможност да обжалвате. Преди него Ви е връчен и ревизионен доклад и там също би трябвало да е посочен предполагаемият размер на установените задължения. Отделно от това ще Ви се връчи и съобщение за доброволно изпълнение, но това ще стане впоследствие, тъй като на основание чл. 221, ал. 5 ДОПК те се извършват едновременно.
От твърдението Ви, че задълженията са от преди 3-4 години, става ясно, че най-вероятно не са погасени по давност. По време на ревизията давността спира, но за не повече от 1 година - чл. 172, ал. 1, т. 1 ДОПК.
изобщо, за установяване дали давността е изтекла преди налагане на запора, следва да се обърнете към адвокат със съответните документи.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3437
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron