начало

Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС

Ревизия на физ. лице и апартамент придобит чрез ЖСК

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ревизия на физ. лице и апартамент придобит чрез ЖСК

Мнениеот vasil_fx » 22 Дек 2018, 13:11

Здравейте, физическо лице придобива апартамент чрез участие в ЖСК. Има изготвен Окончателен разпределителен протокол на ЖСК и в него е определена стойността на имота, върху тази стойност е издаден и нот. акт за апартамента. При ревизия на физ. лице НАП ще приеме ли посочената в протокола/нотариалния акт сума за придобивна стойност на апартамента или ще търси съответната пазарна стойност, без да се отчита придобиването на апартамента чрез участие в ЖСК? Предварително ви благодаря.
vasil_fx
Младши потребител
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Апр 2006, 20:04

Re: Ревизия на физ. лице и апартамент придобит чрез ЖСК

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Дек 2018, 16:56

Ако е записано в нотариалният акт, че сумата е платена, тоест - разписка един вид, то се доказва тази сума пред данъчните.

Ако не може се докаже - се приема пазарната стойност - тоест - трябва има доказателства за плащане към ЖСК.

НАП се интересува само и единствено при продажба - не при покупка, освен това - при серийни сделки - тоест при период 3 години (съмняват се в такива кратки като срок помежду им продажби) - дори да се разровят данъчните - то ще стигнат до извод, че всичко е наред.

Като средствата са придобити законно - няма основание за притеснение.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4749
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Ревизия на физ. лице и апартамент придобит чрез ЖСК

Мнениеот vasil_fx » 22 Дек 2018, 18:29

Благодаря за бързият отговор. Средствата са платени по банков път от физ. лице на ЖСК до размера определен в окончателния протокол на ЖСК. Разгледах доста съдебни решения в които данъчните и съответно съда не вземат предвид цената записана в нот. акт при покупко-продажба, а съответната пазарна определена от вещото лице. Не можах да открия решения и да видя по същият начин ли се процедира с придобиването на недвижим имот чрез участие в ЖСК. Става въпрос за ревизия по чл. 122 от ДОПК и ми е интересно каква стойност на апартамента ще бъде взета от данъчните при определяне на приходите и разходите на физическото лице :)
vasil_fx
Младши потребител
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Апр 2006, 20:04

Re: Ревизия на физ. лице и апартамент придобит чрез ЖСК

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Дек 2018, 00:10

Щом имате документ, дължимата основа е това което сте платили по банков път.
Пазарната стойност не играе тук.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4749
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron