начало

Темата „нова Конституция“ официално приключи и в КС Темата „нова Конституция“ официално приключи и в КС

Давностни срокове и възражения

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давностни срокове и възражения

Мнениеот a_donkov » 17 Фев 2020, 16:17

Здравейте,
Имам конкретен въпрос, на който се надявам да намеря отговор тук, тъй като мненията по темата са много и противоречиви. Става въпрос за така наречения 5-годишен давностен срок, при който имаме възможност да подадем декларация-възражение, с която съответно да ни „опростят“ изтеклите по давност задължения. Казусът ми е следният - при справка в профила ми в НАП - получавам известие, че част от задълженията са прехвърлени на изпълнител, и че тече изпълнително дело от 2018 година - за което не съм уведомен и информацията в системата на НАП го отразява едва през 2020г. Решавайки да подам декларация-възражение за изтеклия давностен период и да доизплатя остатъка от дължимите суми - получавам тази справка от счетоводителя си - придружена с информация, че новият давностен срок е от 2018 година - от датата на изпълнителното дело - и не мога да опростя тези суми, въпреки че реално са „изтекли“. Също така, друг е въпросът, че част от тях са платени, но неусвоени от системата на НАП - за което допълнително трябва да се уточнявам с тях и т.н. Въпросът ми е: мога ли да подам декларация-възражение за опрощаване на задълженията, които са с изтекъл давностен срок, но са посочени в полето на изпълнителя и дело по тях тече от 2018 година.
a_donkov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Фев 2020, 15:58

Re: Давностни срокове и възражения

Мнениеот doondie » 20 Фев 2020, 14:23

Здрасти,

Не мога да се ангажирам със съвет, най-малкото защото информацията е недостатъчно, а и не съм компетентен да давам съвети.
Имам уточняващи въпроси обаче, преди да мога да изкажа мнение.
1. За какъв вид задължения става дума – данък някакъв, глоба и прочие?
2. Откога са тези задължения?
3. Какво значи, че част от задълженията "са прехвърлени" на изпълнител? Какъв е този изпълнител? Изпълнителното дело от НАП ли е образувано?

Иначе можеш да подадеш, каквото желаеш. Друг е въпросът дали имаш основание за това. Съответно друг е и въпросът какъв отговор ще получиш. Ако той е неудовлетворителен, можеш да го обжалваш в съда, където да докажеш, че е незаконосъобразен, ако смяташ, че е така.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Давностни срокове и възражения

Мнениеот kalahan2008 » 20 Фев 2020, 17:09

Най-вероятно давността е прекъсната, тъй като сигурно публичният изпълнител е наложил запори и/или възбрани при образуване на изпълнителното дело през 2018 г.
Чл. 172.
(2) Давността се прекъсва с издаването на акта за установяване на публичното вземане или с предприемането на действия по принудително изпълнение.
(3) От прекъсването на давността започва да тече нова давност.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3718
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron