начало

ВКС започва да образува дела и да обявява решения ВКС започва да образува дела и да обявява решения

Опрощаване на данък превозно средство за граждани с ТЕЛК

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Опрощаване на данък превозно средство за граждани с ТЕЛК

Мнениеот yanitastoicheva » 26 Фев 2020, 16:07

Първо, че никой не обявява на какво имаш право – съпругът ми случайно разбра, че хора с ТЕЛК не плащат данък и второ, как да се възползваме като се води на негово име автомобила, придобит по време на брак, семейна собственост е, но аз имам решението от ТЕЛК !?
yanitastoicheva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Фев 2020, 15:49

Re: Опрощаване на данък превозно средство за граждани с ТЕЛК

Мнениеот doondie » 27 Фев 2020, 02:14

Още малко ще кажете и че винетка не знаете, че не е необходимо да купувате, ако сте с над 50% намалена трудоспособност. :?

Шегувам се. И аз не знаех за данъка или поне не ми е трябвало да запомням тази информация. Знаех само, че има определен необлагаем минимум за данък общ доход, тъй като съм ходил да пускам данъчна декларация за познат с телково решение.

Няма как да се възползвате от данъчната облага за хора с дълготрайна степен на инвалидност, тъй като автомобилът формално е със собственик Вашия съпруг. Трябва да прехвърлите собствеността на автомобила на Ваше име, след което да декларирате пред местната община, че не дължите данък поради наличието на валидно телково решение за над 50% нетрудоспособност.

Така, потърсих информация в нета и горният абзац се оказва неособено полезен, да не кажа доста грешен. Един от източниците дори е настоящият форум от преди няколко години. Прегледах преди това ЗДвП, но в него не е указано това, което търсех - колко собственици може да има едно МПС. Посочено е обаче, че този въпрос се урежда с наредба на съответния министър.
Чл. 140. (2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 79 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 81 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г., изм. относно влизането в сила от ДВ, бр. 81 от 2016 г. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г. (*), изм. - ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Условията и редът за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства се определя с наредба на министъра на вътрешните работи, съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на отбраната. С наредбата се определят и случаите, в които на моторните превозни средства и теглените от тях ремаркета при първоначална регистрация се извършва преглед за техническата им изправност и тяхното комплектуване. Спрените от движение моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета се пускат в движение от същите органи след отстраняване на причината за тяхното спиране.

Във въпросната наредба обаче 20 години по-късно това все още не е уредено. Единствено бегло се споменава възможността за споделена собственост, поради което КАТ и местните данъчни служби прилагат закона, както те си решат.
Чл. 4. (2) Когато превозното средство е собственост на две и повече лица, действията по ал. 1 могат да се извършат по искане от един от съсобствениците при писмено упълномощаване от останалите.

В сайта на Министерство на финансите изрично е посочено, че:
Освободени от данък върху превозните средства са:
(...)
лекият автомобил, собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб.см. и с мощност до 117,64 kW;
(...)

От тема от 2013 г. (Данък МПС) разбирам, че когато автомобилът е придобит по време на брака, местните бирници може автоматично да го приемат за обща собственост, поради което може да искат и от двамата съпрузи да плащат данък. Във Вашия случай това означава, че 1/2 от данъка на автомобила Ви може да се отпише, тъй като половината плаща съпругът Ви, а другата половина – Вие, но Вие сте с телк, така че няма да плащате Вашата половина. От същата тема се разбира обаче, че има вариант за обявяване на собственост за лична с иск по чл. 23 от Семейния кодекс.
Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Лични са вещните права, придобити по време на брака изцяло с лично имущество.

На първо време проверете как процедират във Вашата община – ако е достатъчно единствено промяна на регистрацията в КАТ на Ваше име, за да може целият данък да Ви се отпише, тогава направете само това. Ако ли пък не, проверете как стоят нещата с прехвърляне на собствеността само на Ваше име.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 243
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron