Страница 1 от 1

Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2020, 19:38
от krisautor
Здравейте ,
искам да попитам ако в рамките до края на годината , да кажем хипотетично имам 10 000 лв доходи за цялата година чрез наложен платеж от Еконт , не съм регистриран като ЕТ , нямам фирма . При следващата година в ГДД при декларирането на тези пари какъв процент данък и осигуровки ще трябва да заплатя върху сумата и имали някакви други такси които трябва да плащам върху тази сума ?

Re: Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2020, 02:09
от doondie
Не би ли трябвало да се регистрираш като ЮЛ (ЕТ или ЕООД)? От Еконт ще съобщят на НАП за парите, когато са над 5 или 10 хиляди – не съм сигурен, понеже не ме е интересувало, съответно оттам ще те търсят за обяснение откъде идват.

В България има плосък данък от 10%, но не мисля, че в случая ще можеш просто да пуснеш декларация като физическо лице. В Англия например можеш да се регистрираш като ЕТ онлайн, по пощата и дори по телефона. Съответно не си длъжен да ползваш счетоводни услуги, а можеш и сам да си подаваш онлайн данъчната декларация след края на годината (без електронен подпис и прочие идиотизми). Ако доходът е над необлагаемия минимум, се плаща данък. Съответно си плащаш осигуровките за самоосигуряващи се и толкова. Нямам представа как стоят нещата с ЕТ в България, нито с осигуровките. Доброволните здравни са около 22 лв на месец, но не знам за другите.

Re: Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2020, 17:28
от krisautor
doondie написа:Не би ли трябвало да се регистрираш като ЮЛ (ЕТ или ЕООД)? От Еконт ще съобщят на НАП за парите, когато са над 5 или 10 хиляди – не съм сигурен, понеже не ме е интересувало, съответно оттам ще те търсят за обяснение откъде идват.

В България има плосък данък от 10%, но не мисля, че в случая ще можеш просто да пуснеш декларация като физическо лице. В Англия например можеш да се регистрираш като ЕТ онлайн, по пощата и дори по телефона. Съответно не си длъжен да ползваш счетоводни услуги, а можеш и сам да си подаваш онлайн данъчната декларация след края на годината (без електронен подпис и прочие идиотизми). Ако доходът е над необлагаемия минимум, се плаща данък. Съответно си плащаш осигуровките за самоосигуряващи се и толкова. Нямам представа как стоят нещата с ЕТ в България, нито с осигуровките. Доброволните здравни са около 22 лв на месец, но не знам за другите.Доходите са от извършане на търговска дейност , без регистрация като ЕТ или ЕООД , за този етап месечните доходи не са в размер за да покриват тези разходи за счетоводство , осигуровки и т.н. Исках да попитам към кого мога да се обърна или какъв процент дължа при положение че не съм регистриран като ЕТ или ЕООД . Рових се в доста форуми и разбрах , че трябва да платя 27 % осигуровки на сумата и 15 % данък от тези доходи от ЕКОНТ , независимо дали съм осигуряван от работодател ( в случаи че работя ) .