начало

Сблъсъци и арести „подгряха“ масовото плажуване в „Росенец“ Сблъсъци и арести „подгряха“ масовото плажуване в „Росенец“

соц. осигуряване

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


соц. осигуряване

Мнениеот Зарина » 14 Сеп 2004, 12:37

Много моля да ми обясните,когато се получава майчинство от социални грижи,дали майката се осигурява за този период,кой я осигурява,за какви соц. рискове,в какъв срок и въобще подробности около този въпрос?!Предварително благодаря
Зарина
 

Re: соц. осигуряване

Мнениеот Koйчо от Конаре » 14 Сеп 2004, 13:02

Не се осигурява.
Koйчо от Конаре
 

Re: соц. осигуряване

Мнениеот Зарина » 15 Сеп 2004, 09:50

Тогава как това време се признава за стаж-трудов и осигурителен ,без да се внасят осигурителни вноски?
Зарина
 

Re: соц. осигуряване

Мнениеот Anita_79 » 15 Сеп 2004, 10:19

По време на майчинството заплащате само здравни вноски. Това време ви се брои за трудов, но не и за осигурителен стаж. През дните на отпуска за бременност и раждане ще получавате 90% от месечното си възнаграждение, но ако се осигурявате и за болнични, а след това до навършване на 2 годишна възраст на детето ще ви се изплаща минималната работна заплата, а ако работите през това време - 1/2 от нея.
Anita_79
 

Re: соц. осигуряване

Мнениеот Зарина » 15 Сеп 2004, 12:32

Аз съм майка,бях безработна и по време на майчинството ми си взимах парите от соц. грижи.Не съм заплащала здравни осигуровки,това означава ли ,че за този период ще ги дължа със задна дата?Освен това според чл.9 ,ал. 2,т.1 КСО това време би трябвало да ми се зачита за осигурителен стаж и без да съм правила осигурителни вноски.Бихте ли ми обяснили по-подробно ситуацията?Благодаря!
Зарина
 

Re: соц. осигуряване

Мнениеот Anita_79 » 15 Сеп 2004, 13:26

Може да проверите дали сте здравно осигурена и дали дължите вноски само чрез ЕГН-то си на адрес http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm.asp. Но предполагам, че след като не сте си плащала, сега ще трябва със задна дата да си ги платите /само ако не сте плащала повече от 3 месеца, тогава се прекратяват осигурителните права/
Anita_79
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 5 госта


cron