начало

Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога

АУАН от НАП

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


АУАН от НАП

Мнениеот dsldsl » 23 Юли 2020, 19:21

Здравейте,
Получих покана за получаване на АУАН от НАП за неподадена в срок данъчна декларация.
Покрай въвеждането на извънредното положение и евентуалното удължаване на срокове,затваряне на градове и пътуване с декларация/а аз живея не в града по постоянно местожителство/,съм я подала сред срока,който мислех ,че ще е 30 юни
Кореспондирах с НАП относно получаване на ПИК и го взех в поделение в настоящия ми по живеене град.
Взех кода и имах проблеми при подаване,свързах се с НАП и с помощта на техен служител я подадох,но не в срок.
Получих потвърждение ,че се приема въпреки неспазения срок ,защото “за същия период няма подадена предходна декларация”.
Какво предстои от тек на татък,налагане на глоба ли и има ли смекчаващи вината обстоятелства,в предвид необичайната ситуация в страната и това,че съм се свързвала с НАП относно необходимостта да подам декларация за доходи извън ТД на 21/4/20г
Минималната сума ,която се налага като глоба надвишава почти двекратно получените от мен суми по Гражсански договор за месеците 11 и 12 2019г,за които е подадена секларацията.
Благодаря предварително!
dsldsl
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Ное 2017, 15:42

Re: АУАН от НАП

Мнениеот jhoro » 23 Юли 2020, 21:24

Здравейте!
Тук виждам два отделни момента.
1. Съвсем риторичен въпрос - защо чакаме крайния срок?
Годината е свършила на 31 декември. Срока за декларацията по чл. 50 е от 10 януари до 30 април (без удължаване). Вие си знаете доходите и можело още зимата да подадете.

2. Щом е имало технически проблем - установен от служител на НАП - би трябвало да го вземат предвид. Практика в „нормалните държави”.
Но понеже сме в България - нищо не е сигурно.

Даже и да Ви санкционират - за другия път ще знаете!
Най-добрия учител е Опита. Взема скъпо, но обяснява разбираемост!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1884
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: АУАН от НАП

Мнениеот doondie » 24 Юли 2020, 12:33

Според мен може да се процедира по следния начин:
  • Отиваш да си вземеш акта и в него написваш в полето за коментар, че си се опитала да подадеш декларацията в срок (21.04.), но поради независещи от теб обстоятелства, включително технически причини и епидемична обстановка, не си могла.
  • Депозираш писмено възражение до директора на ТД на НАП, от която са те извикали за акт, като излагаш с какво не си съгласна - свързала си се с тях преди крайния срок, ПИК, невъзможност за пътуване заради епидемията.

Ако директорът на ТД е просто чиновник без грам човечност, ще получиш наказателно постановление. Ще имаш 1 седмица да го обжалваш пред районния съд. Аргументите ти могат да бъдат:
  1. Нарушението е маловажно - дължимият данък, ако има такъв изобщо, е в незначителен размер, съответно си подала декларацията при първа възможност след крайния срок, т.е. от нарушението не са настъпили никакви вреди;
  2. Опитала си добросъвестно да подадеш молбата си в срок, но поради независещи от теб обстоятелства - извънредно положение - не си успяла;
  3. Коресподирала си с НАП преди крайния срок, т.е. не си пропуснала крайния срок умишлено, нито си опитала да укриеш дохода си;
  4. Размерът на глобата е несъразмерен с последствията от забавата, ако изобщо има такива, както и с реализирания доход от дейността ти.

Мога да ти дам пример с аналогичен маловажен случай - глоби от КЗП на фризьорски салони, които не са написали ценоразписа си в съответствие със ЗЗП. Глобяват ги 500 лв директно, вместо само да ги предупредят да си обновят ценоразписа. Съответно съдът приема нарушението за маловажно и анулира глобата. Освен ако не е поредна, разбира се, т.е. нарушението е извършено не от незнание, а от нежелание от страна на търговеца. А те обикновено на следващия ден вече са си оправили таблото.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: АУАН от НАП

Мнениеот jhoro » 24 Юли 2020, 17:54

Благодаря на doondie за труда - да прочете въпроса, и да напише толкова подробен пост.

Само за „Нарушението е маловажно - дължимият данък, ако има такъв изобщо, е в незначителен размер...“ - не забравяй, че тук е България! Необлагаем минимум НЯМА. За всеки доход се дължат 10% данък (за физическите лица).
Иначе - от собствен опит знам, че голямата част служители (вкл. и на НАП) са точно „просто ПРОСТ чиновник, без грам човечност“!

Естествено, че има и другия вариант, и питащия да получи само„Предупреждение“.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1884
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron