Страница 1 от 1

Облагат ли се с данък наследствени пари

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2002, 10:09
от Костова
Майка ми почина скоро и сега трябва да изтеглим със сестра ми около 200 лв.пари,от спестовната книжка на майка ми.Трябва ли следващата година да ги декларирам като доход, за да се обложат с данък.Също и ако тегля пари с пълномощно от банкова сметка на сина ми,които е в чужбина.БЛАГОДАРЯ !

Re: Облагат ли се с данък наследствени пари

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2002, 13:50
от 777
Като за начало ще Ви препоръчам да се разходите до Данъчната служба към общината, където е била адресно регистрирана майка Ви преди да почине и да помолите да Ви дадат "данъчна декларация за облагане с данък върху наследствата". Когато отворите данъчната декларация ще видете графа "влогове, ценни книжа и благородни метали", в тази графа попълнете сумата от 200 лв /ако разбира се с тази сума се изчерпва целият актив от наследствената маса, или по просто казано, ако това е всичко, което е притежавала майка Ви приживе/. След като попълните декларацията трябва да я подадете в същата данъчна служба и да изчакате данъчният орган да излезе с отговор по въпроса дали наследството получено от Вас и сестра Ви подлежи на облагане с данък, или е под облагаемия минимум./това става с данъчен акт, издаден от въпросната данъчна служба/ По всяка вероятност Вие ще попаднете под облагаемия минимум и няма да дължите данък наследство. Задължително обаче е да попълните и подадете въпросната данъчна декларация, и то при спазване на изискването за 6 месечен срок от датата на смъртта на майка Ви.
Успех.

Re: Облагат ли се с данък наследствени пари

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2002, 18:37
от bgjurist
По принцип, да - облагат се с т.нар. "данък върху наследството". Но колежката е доразвила казуса правилно относно облагаемия минимум.